пʼятниця, 26 січня 2007 17:12

Радянський союз зберігав ядерну зброю на території Польщі

На території Польщі за часів "холодної війни" знаходилося 178 радянських ракет з ядерними боєголовками для застосування у разі військового конфлікту.

Видання посилається на документи, які не публікувалися раніше, друкуючи фрагмент одного з них. У статті приводяться вислови генерала Флоріана Сивицького, колишнього начальника польського генштабу (1973-1983 роки) і колишнього міністра оборони (1983-1990 роки): "Я знав, що було в цих документах".

Ракети призначалися для удару по об"єктах в Західній Європі з польської території, а у разі початку військового конфлікту вони передавалися польській армії. При цьому ракетні частини були навчені застосовувати це озброєння, яке зберігалося на трьох секретних об"єктах, що охоронялися радянськими силами і підкорялися Москві.

Відповідна угода була підписана 1967 року, а початок розміщення ракет був запланований на 1969 рік. В середині 1980-х років, йдеться у статті, в Польщі було 178 радянських ядерних ракет різної потужності. За планом, у разі війни поляки повинні були запустити 162 ракети протягом години, повідомляє Интерфакс-Украина.

Зараз ви читаєте новину «Радянський союз зберігав ядерну зброю на території Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути