Ексклюзиви
неділя, 09 квітня 2023 09:24

Спецтема: Війна Росії проти України

Що відбувається на лінії фронту: показали свіжі карти бойових дій в Україні
5

Російські загарбники, ймовірно припинили наступ на Авдіївку. Натомість важкі бої тривають у Бахмуті.

Окрім того, запеклі бойові дії проходять у районі Мар'їнки. Про це свідчать свіжі карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

За даними українського Генштабу, російські війська укріплюють прикордонні райони Курської та Бєлгородської областей РФ. Таким чином вони хочуть підтримати інформаційну операцію, щоб представити війну як загрозу існуванню Росії. Окрім того, прагнуть розосередити українські сили, притиснувши їх до прикордонних районів подалі від лінії фронту.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Луганській області
Карта бойових дій у Луганській області

Російські війська 8 квітня здійснили обмежені наземні удари вздовж лінії Сватове-Кремінна. У Генштабі України повідомили, що російські війська вели невдалі наступальні дії поблизу самої Кремінної, Кузьминого, району Серебрянського лісу та Верхньокам'янського.

Російський військовий блогер стверджував, що російські війська здійснили наземні атаки поблизу Тернів та Невського. Інший російський "воєнкор" стверджує, що новосформований артилерійський дивізіон 2-го корпусу армії так званої ЛНР, який складається з добровольців, діє на лінії Кремінна-Білогорівка.

У Бахмуті російські війська минулої доби досягали невеликих успіхів. Геолокаційні кадри, опубліковані 7 квітня, показують, що загарбники, ймовірно, просунулися впритул до траси T0504 у південно-західному Бахмуті. Російські військові блогери стверджували, що російські війська просунулися в південному та центральному напрямках у місті.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Бахмуті
Карта бойових дій у Бахмуті

Аналітики поки не бачать візуального підтвердження російських заяв про те, що група "Вагнера" контролює весь центр Бахмута. А відносно менші темпи просування в центрі міста вказують на те, що українські сили все ще активно захищають свої позиції в цій частині. Інші російські "воєнкори" стверджували, що бойовики "Вагнера" намагаються просунутися з півдня та сходу до центру Бахмута, щоб тиснути на українські сили, щоб вони вийшли з цього району.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія вдарила по мирних жителях Запоріжжя: загинули чоловік та дитина

8 квітня російські джерела стверджували, що війська "Вагнера" почали серйозно блокувати або повністю відрізати всі українські наземні лінії зв'язку до Бахмута. Водночас, за даними аналітиків, заяви окупантів про здатність російських військ перешкоджати українським логістичним лініям в районі Бахмута були перебільшеними. Українським силам, ймовірно, не потрібно переміщати важку техніку в сам Бахмут для проведення поточних бойових дій. Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Богданівки та Іванівського.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

Знизилися темпи наступальних дій РФ у районі Авдіївки. Генштаб України повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії в районі Новокалинового і в межах 32 км на південний захід від Авдіївки в районі Сіверного, Первомайського, Мар'їнки та Побєди.

Один з російських "воєнкорів" стверджував, що російські війська намагалися просунутися через ліси на північ і південь від Мар'їнки. Інший російський військовий блогер 8 квітня заявив, що за останню добу темпи російських бойових дій на лінії фронту Авдіївка-Донецьк помітно знизилися.

Російські джерела продовжують спекуляції щодо запланованого українського контрнаступу на півдні України, включно з гіпотезами про можливість висадки українського десанту через Каховське водосховище.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Запорізькій області
Карта бойових дій у Запорізькій області

Один з російських "воєнкорів" стверджує, що на окремих ділянках українські сили можуть дістатися до окупованої частини Запорізької області через Каховське водосховище за одну-три хвилини. Він заявив, що український десант малоймовірний через російські укріплення та мінування, а також через те, що українські атаки відбиватимуть зведений полк особового складу з республіки Башкортостан і частини невизначеного далекосхідного ВДВ.

За словами "воєнкора", така висадка може становити загрозу для російського угруповання сил на заході Запорізької області, якщо українці одночасно спробують просунутися в іншому районі.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Херсонській області
Карта бойових дій у Херсонській області

Російські окупаційні чиновники та джерела стверджують, що російська ППО збила українську ракету над Феодосією на південному сході Криму 8 квітня. На геолокаційних кадрах видно вибух біля російської зенітно-ракетної бази у Феодосії.

При цьому російські блогери припустили, що українські війська могли використовувати українську балістичну ракету малої дальності "Грім-2" або надані США ракетні системи великої дальності ATACMS, незважаючи на те, що США офіційно не надсилали такі системи в Україну.

Російські загарбники основні зусилля зосереджують на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках. За минулу добу українські воїни відбили на цих ділянках понад 50 атак противника. Про це вранці 9 квітня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Зараз ви читаєте новину «Що відбувається на лінії фронту: показали свіжі карти бойових дій в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути