четвер, 04 травня 2023 09:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Ситуація у Бахмуті, біля Авдіївки та на півдні: показали нові карти бойових дій
5

Біля Бахмута на Донеччині триває битва за "дорогу життя", якою здійснюється постачання українських Збройних сил.

Окрім того, росіяни намагаються активніше просуватися біля Сватового та Кремінної. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Так, 3 травня російські війська продовжили обмежені наземні атаки поблизу Кремінної. Український Генштаб повідомив, що загарбники вели безуспішні наступальні операції поблизу Діброви та Білогорівки.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій на Луганщині
Карта бойових дій на Луганщині

Російський військовий блогер стверджував, що війська РФ продовжували просування в напрямку Новоселівського, Діброви, Серебрянського лісу та Білогорівки

За даними українського Генштабу, російські війська деякий час не просувалися на лінії Куп'янськ-Сватове-Лиман і поводяться обережно. Але зберігають високі темпи артилерійського вогню.

3 травня російські війська продовжували досягати успіхів у Бахмуті та його околицях. Геолокаційні кадри від 2 і 3 травня показують, що російські війська підійшли ближче до шосе O0506 на північний захід від Хромового і захопили Бахмутський медичний коледж у західній частині міста.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Бахмуті
Карта бойових дій у Бахмуті

Російський "воєнкор" писав, що російські та українські сили продовжували бої на північ від Бахмута біля Богданівки. За його словами, бойовики "Вагнера" просунулися в західному та південному Бахмуті. Інший військовий блогер 2 травня заявив, що російські та українські війська продовжують бої на північ від траси O0506.

За даними Генштабу України, російські війська продовжували атакувати Бахмут і здійснили безуспішні наземні атаки в напрямку Іванівського, Предтечиного та Нью-Йорка. 2 травня ватажок групи "Вагнера" Євген Пригожин заявив, що українські війська контролюють 2,7 квадратних кілометра Бахмута, що значною мірою відповідає поточній оцінці ISW. За даними аналітиків, нині Україна контролює 1,89 квадратних кілометрів у місті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські обстріли Херсонщини: зросла кількість загиблих

У російському міноборони визнали обмеженість українських контрударів у районі Авдіївки. Там заявили, що російські війська 2 травня відбили українську наземну атаку в невстановленому районі Олександро-Калинового напрямку, маючи на увазі район між Авдіївкою і Торецьком. Водночас ISW не має візуальних доказів успішних українських контратак у районі Авдіївки. Ці атаки, ймовірно, є частиною поточної моделі обмежених та локалізованих атак.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

Російські війська 3 травня продовжували наносити наземні удари біля Авдіївки. У Генштабі України повідомили, що російські війська здійснили безуспішні наземні атаки поблизу Сіверного, Первомайського, Мар'їнки та Новомихайлівки.

Один з російських військових блогерів стверджував, сили РФ перегруповуються на захід від Новобахмутівки і що українські прицільні дії по російських вогневих позиціях уповільнили темп вогню артилерії РФ. Інший російський "воєнкор" стверджував, що російські війська прорвали українську оборону та закріпилися на південній околиці підприємства у південно-західній Мар'їнці.

За даними української розвідки, російські війська посилюють підготовку до бойових дій у тилових районах західної частини Донецької області.

Російські війська 3 травня завдали потужних авіаційних і артилерійських ударів по правому берегу Херсонської області. Південне оперативне командування Збройних сил України повідомило, що російські війська завдали 110 артилерійських ударів по районах західного берега. Випустивши понад 550 снарядів, а також вразили цивільну інфраструктуру міста Херсон.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Запорізькій області
Карта бойових дій у Запорізькій області

Російська тактична авіація здійснила п'ять авіаційних ударів по Кізомису на захід від Херсона. Російські війська продовжували обстріли вздовж лінії зіткнення в Запорізькій області.

Українські війська 3 травня продовжували завдавати ударів по районах зосередження росіян на східному березі Дніпра у Херсонській області. У ЗСУ повідомили, що українські війська здійснили 100 вогневих ударів по скупченню російської зброї, техніки та особового складу на східному березі.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Херсонській області
Карта бойових дій у Херсонській області

У місцевому Telegram-каналі Херсонської області на східному березі опубліковано зображення брошури, що ймовірно розповсюджується українськими партизанами, яка закликає мешканців не перебувати поблизу позицій 205-ї окремої мотострілецької бригади (49-ї загальновійськової армії Південного ВО) у районі Нової Каховки.

Російські джерела також продовжують посилювати заяви про регулярну активність України вздовж лінії фронту в Запорізькій області, щоб припустити, що контрнаступ міг уже початися. Заявили, зокрема, що механізоване українське угруповання "пішло в наступ" на південь від Оріхова. Окупаційна влада повідомила, що російські війська нібито зупинили наступ і змусили українські сили відступити. Російські військові блогери та інші джерела регулярно повідомляють про активність українців поблизу Оріхова.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках. Там відбито 40 ворожих атак. Найзапекліші бої ведуться за Бахмут та Мар'їнку, повідомив уранці 4 травня Генеральний штаб Збройних сил України.

Протягом минулої доби противник завдав два ракетних та 68 авіаційних ударів, здійснив 67 обстрілів із реактивних систем залпового вогню

Зараз ви читаєте новину «Ситуація у Бахмуті, біля Авдіївки та на півдні: показали нові карти бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути