Ексклюзиви
вівторок, 29 листопада 2022 17:18

Спецтема: Війна Росії проти України

Системи Patriot та трансформатори для України ‒ про що говоритимуть на саміті НАТО в Бухаресті

Системи Patriot та трансформатори для України ‒ про що говоритимуть на саміті НАТО в Бухаресті
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, які теми будуть головними для Україні на саміті НАТО. Фото: armyinform.com.ua

Системи протиповітряної оборони Patriot та трансформатори для України будуть серед найголовніших тем саміту НАТО 29−30 листопада у Бухаресті.

Учасники, зокрема, обговорять енергетичну безпеку України. Про це під час спілкування з журналістами розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає Gazeta.ua.

"Я думаю, що це буде перша міністерська зустріч НАТО, на якій питанням енергетики та зброї буде приділено рівну увагу. У мене відбудеться зустріч із міністрами G7, яка також буде присвячена енергетичній проблематиці", ‒ сказав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі висловилися про передачу Україні системи ППО Patriot

За його словами, партнери в НАТО добре знають про потреби України.

"Тому сьогодні ми говоритимемо не про те, що нам потрібно, а обговорюватимемо конкретні дати та обсяги цих поставок", ‒ додав він.

Українську енергосистему, за його словами, потрібно не лише захищати, а й відновлювати.

"У мене два ключові слова на цьому засіданні ‒ це Patriot та трансформатори. Нема сенсу фокусуватися на одному. Треба ремонтувати та захищати", ‒ наголосив Кулеба.

Передача Україні західних ракетно-зенітних систем Patriot, винищувачів F-16 або танків Leopard стало б важливим актом підтримки українців. Народ України готується пережити найжорстокішу зиму в історії, впевнений радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. Про це він написав у Twitter.

Лідери в столицях країн НАТО переглядають ідею, від якої відмовилися в перші дні повномасштабної війни, – надати Україні винищувачі. Ідеться про МіГ-29 радянських часів, які запропонувала передати українцям Польща, або надлишки американських F-16, простих в освоєнні багатоцільових винищувачів. Про це в колонці для Bloomberg повідомив відставний адмірал ВМС США й колишній головнокомандувач союзними військами НАТО Джеймс Ставрідіс.

Зараз ви читаєте новину «Системи Patriot та трансформатори для України ‒ про що говоритимуть на саміті НАТО в Бухаресті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути