четвер, 01 лютого 2018 15:22

Силовики "накрили" Bitcoin-ферми, які закуповували зброю бойовикам

Силовики "накрили" Bitcoin-ферми, які закуповували зброю бойовикам
Слідство встановило організатора незаконної оборудки. Фото: Bits.media

Правоохоронці викрили мережу ферм криптовалюти, доходи якої йшли на фінансування бойовиків ЛНР і ДНР.

Про це повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос на брифінгу в Києві.

"Закінчена низка обшуків у Києві та Черкасах, за результатами яких була припинена діяльність, пов'язана з використанням обладнання для добування криптовалют. Частина коштів - з яких через заборонені в Україні електронні гаманці "Ківі" та "Яндекс.Гроші" скеровувалася на фінансування незаконних збройних формувань ДНР і ЛНР для закупівлі військової екіпіровки, спорядження, зброї та боєприпасів", - повідомив Матіос.

За його словами, розслідування проводилося протягом минулого року. У результаті обшуків на підприємстві "Квазард" у Києві вилучили понад 400 "ферм" для майнінгу криптовалют, понад 1000 блоків живлення, більше як 1000 відеокарт, 1500 жорстких дисків, 500 материнських плат. Також- ноутбуки, системні блоки, документи, які підтверджують перерахування коштів на територію РФ.

"У Черкасах встановлено незаконну врізку в загальну мережу електроенергії, за результатами чого зафіксована несплата за використану електроенергію до 800 тисяч гривень у місяць", - додав Матіос.

"Слідством встановлена особа, яка організувала це виробництво. Здобуті дані про коло осіб, які сприяли незаконному ввезенню товарів подвійного призначення. Зараз вживаються заходи для встановлення організатора цієї незаконної оборудки", - додав військовий прокурор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Facebook та Instagram заборонили рекламу криптовалюти

Щорічно кіберзлочинці заробляють мінімум по $200 млн, викрадаючи криптовалюту. Менш ніж за 10 років хакери викрали біткоїнів і ефіріума на суму $1,2. З огляду на стрімке зростання валюти в кінці 2017 року, ця цифра може бути набагато вищою.

Зараз ви читаєте новину «Силовики "накрили" Bitcoin-ферми, які закуповували зброю бойовикам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути