Ексклюзиви
понеділок, 25 березня 2013 17:13

СБУ викрила близько 30 шпигунів торік

СБУ викрила близько 30 шпигунів торік
Фото: kievskaya.com.ua

Служба безпеки України в 2012 році викрила вісім іноземних розвідників і більш як 20 агентів закордонних спецслужб.

Ці особи, як стверджується, намагалися незаконно отримати інформацію про перспективні розробки в оборонно-промисловому комплексі, космічній галузі та авіабудуванні, передає прес-служба СБУ.

Подробиць (імен, обставин затримання, подальшої долі викритих шпигунів) відомство майже не наводить.

У повідомленні СБУ згадуються лише троє громадян країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону, які намагалися заволодіти секретними документами і були засуджені на терміни від п'яти до восьми років (можна припустити, що йдеться про громадян КНДР, які були затримані ще в 2011 році за збір інформації про ракетне паливо).

За даними The Kiev Times, щороку в Україні в середньому викривають у шпигунстві 10-12 іноземців та запобігають до ста спробам залучення місцевих жителів до співпраці з іноземними спецслужбами. Тим часом до суду доходить не більше ніж дві-три кримінальні справи, порушені за статтями 111 "Державна зрада" і 114 "Шпигунство" КК України.

Один з останніх гучних шпигунських скандалів розгорівся в Україні минулого літа. Тоді в Одесі був заарештований громадянин Молдови, колишній журналіст газети "Незалежна Молдова" Семен Нікулін. За версією слідства, він нібито добував інформацію про постачання зброї через українсько-придністровський кордон. В даний час судовий процес у цій справі триває. Підозрюваному загрожує до 15 років позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «СБУ викрила близько 30 шпигунів торік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути