четвер, 19 липня 2007 09:31

СБУ попереджала Рудьковського про катастрофу

Служба безпеки України за місяць до аварії потяга з жовтим фосфором попереджала Міністерство транспорту й зв"язку про можливі катастрофи.

Про це повідомляє газета "Дело", посилаючись на аналітичну записку СБУ про ситуацію в транспортній сфері, складену за результатами розслідування "силовиків".

Як зазначає видання, записку ще місяць тому направили в секретаріат президента і Кабінет міністрів.

Однак ні Мінтранс, ні "Укрзалізниця" не відреагували на зауваження СБУ.

Відповідно до тексту аналітичної записки, 56% основних фондів залізничного транспорту зношені.

Ступінь зношеності рухомого складу – 68%, а відновлення і модернізація галузі фінансуються не більше ніж на 30-40% від необхідного.

Крім цього, у СБУ вважають, що постійні зміни керівництва "Укрзалізниці" призвели до зниження персональної відповідальності керівників і співробітників компанії.

На їхню думку, про це свідчить той факт, що за 2006 рік на транспортних об"єктах було виявлено понад 175 тисяч недоліків і несправностей, у тому числі неякісного ремонту потягів і умов утримання шляхів.

За словами співробітника СБУ, який побажав залишитися неназваним, після ознайомлення з даними аналітичної записки президент дав розпорядження уряду поліпшити ситуацію в транспортній галузі. Однак істотних зрушень поки не відбулося.

На думку керівництва СБУ, саме ці фактори є основними причинами все частіших аварій на залізниці, у тому числі й аварії на Львівській залізниці.

У Мінтрансі визнають проблему зношеності основних фондів. На міжвідомчому засіданні з питань безпеки на транспорті доповідачі визнали, що основні фонди залізничного транспорту зношені на 50-80%. Але для модернізації галузі потрібні істотні кошти.

Незважаючи на це, кількість транспортних подій на залізниці в порівнянні з 90-ми роками зменшилася на кілька тисяч у рік.

За словами прес-секретаря Мінтрансу Вікторії Бутенко, з початку року відремонтовано понад 1200 кілометрів залізничної полотнини. "Це вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року", - відзначила вона.

Крім цього, Мінтранс стверджує, що у 25 разів збільшив план із закупівлі залізничних вагонів, а також увів порядок ліцензування і сертифікації на транспорті.

Зараз ви читаєте новину «СБУ попереджала Рудьковського про катастрофу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути