середа, 11 серпня 2021 13:23

Шахрайка оформила кредити на 40 українців. Як не попастися на гачок

Шахрайка оформила кредити на 40 українців. Як не попастися на гачок
Шахрайка підробляла паспортні дані і змінювала фінансові номери людей, яких ошукувала. Фото: pixabay

Правоохоронці викрили жінку, яка незаконно оформлювала онлайн-кредити на сторонніх людей.

33-річна жителька Кривого Рогу в облікових записах жертв знаходила дані для ідентифікації особи та оформлення кредитів, повідомляє кіберполіція спільно з Мінцифри й НБУ.

Шахрайка підробляла паспортні дані та змінювала фінансові номери людей, яких ошукувала. Отже, у неї з'являвся доступ до онлайн-банкінгу осіб і можливість красти кредитні гроші й оформлювати нові кредити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шахраї вкрали телефон і вивели 24 тис. грн із банківського рахунку жертви

Через неї постраждали майже 40 людей, а сума збитку перевищила 300 тис. грн. Кіберполіція зафіксувала, що передавання даних робили через BankID і вхід у застосунок "Дія".

Під час розслідування фахівці підтвердили захищеність "Дії" зазначають у Міністерстві цифрової трансформації. Запевняють, що неможливо отримати кредит онлайн із використанням цифрових документів застосунку без участі їх власника. Кіберполіція проаналізувала 1500 звернень українців щодо шахрайства з кредитами. У жодному з них "Дія" не була причетна, що також підтверджує безпеку цифрових документів.

У Мінцифри радять дотримуватись простих правил безпеки, щоб не стати жертвами шахраїв. Слід подбати про захист фінансового номера, тобто заборонити віддалену заміну SIM-картки в мобільного оператора або перейти на контрактне обслуговування. Треба завжди використовувати подвійну автентифікацію на всіх сервісах. Не залишати копії персональних даних у місцях, до яких можуть отримати доступ шахраї. Не публікувати свій фінансовий номер на платформах оголошень та в соцмережах.

В Україні злочинці розробили нову шахрайську схему. Пропонують винагороду за опитування в інтернеті. Кіберполіція попередила українців про небезпеку. Шахраї поширюють відеоролик від імені української телеведучої. Обіцяють виплатити грошову винагороду за участь у соціальному опитуванні щодо споживчого ринку.

Зараз ви читаєте новину «Шахрайка оформила кредити на 40 українців. Як не попастися на гачок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути