пʼятниця, 03 жовтня 2008 17:46

Ровшана Джанієва можуть вбити в Азербайджані

Українські правозахисники стали на захист 33-річного Ровшана Джанієва, біженця з Азербайджану, якого затримали українські правоохоронці у лютому цього року. Згідно діючого українського законодавства, Ровшана Джанієва не можуть передати Азербайджану, бо це загрожує його життю.

- Якщо українська прокуратура його туди передасть - його сто відсотків вб"ють мафіозні клани, - каже відомий український захисник Едуард Багіров. - Хто буде нести відповідальність за його смерть? Певно що наші правоохоронні органи. Я його захищаю, як людину, не дивлячись на його минуле, на його судимості.

В 1992 році батька 17-річного Ровшана Джанієва жорстоко вбили члени найбільш відомого мафіозного клану Азербайджану. Через чотири роки Ровшана засудили за вбивство людини, яка вбила його батька. Джанієва та посадили на 2 роки. Через два роки він вийшов з в"язниці. В 2000 році Ровшана сильно побили невідомі люди, була перестрілка. В результаті побиття в нього з"явилося психічне захворювання. Але Джанієв, незважаючи на те, що захищався, був одним зі звинувачених у цій справі. Суд вирішив через хворобу звільнити його від кримінальної відповідальності.

- Всі родичі і він сам виїхали за кордон. Більшість в Росію, - каже Багіров. - Їх до цього постійно тероризували, погрожували.

В 2002 році Ровшан отримав паспорт громадянина Росії. Але азербайджанська прокуратура ініціювала поновлення справи проти нього.

- Другу справу проти нього просто сфальсифікували, - веде далі Багіров. - В азербайджанській прокуратурі є певні люди, які представляють інтереси мафії. Цей клан знають всі. Але один суд відмовив у поновленні справи. Але через тиждень вже інший суддя прийняв рішення взяти під варту Ровшана.

Рішення прийняли таємно. Про це не сказали ні родичам Джанієва, ні йому самому. Через що він не зміг його оскаржити.

- Тим самим з 2002 року він нібито знаходився в розшуку, - каже адвокат Олександр Сапонов. - Весь цей час він вільно пересувався по Росії, зміг виїхати в Україну. Показував свій паспорт громадянина Росії, але ніхто його не затримував.

Зараз Джанієв утримується в Черніговському СІЗО і чекає екстрадиції в Азербайджан. Попри висновки лікарів, правоохоронці не випускають чоловіка.

- Я повинен був стати на захист людини, бо твердо розуміє, що його при поверненні на батьківщину - вб"ють, - каже Багіров. - Я не дивлюсь на його кримінальне минуле. Нехай його судять в Росії, громадянином якої він є. Але ця країна мовчить. Вона не вступається на свого.

Правозахисники звернулися до президента Росії Дмитра Мєдвєдєва, посла в РФ Україні Віктора Черномирдіна, міжнародних судів.

- Ми не хочемо його втрачати. Він ще молодий і має жити, - каже дядько Ровшана Алі Ахмєдов. - Його не можна туди віддавати.

Ровшан Джанієв попросив в України статус біженця, який йому було надано Держкомнацрелігій України 9 червня 2008 р.

Зараз ви читаєте новину «Ровшана Джанієва можуть вбити в Азербайджані ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути