Ексклюзиви
четвер, 09 листопада 2023 13:20

Росія похизувалась використанням дорогих касетних боєприпасів під Авдіївкою

Росіяни похизувались, що під час штурмів Авдіївки застосували касетні субелементи "Мотив-3М", які мають самостійне індивідуальне наведення.

Відео використання цих боєприпасів опублікували низка російських ЗМІ. Там стверджують, що йдеться саме про використання елементів "Мотив-3М", який також має назву СПБЭ-Д. Чи справді росіяни застосували касетні боєприпаси, аналізує видання Defense Express.

Автор: defence-ua.com
  Російські загарбники могли використати під Авдіївкою касетні субелементи "Мотив-3М"
Російські загарбники могли використати під Авдіївкою касетні субелементи "Мотив-3М"

На відео низької якості можливо побачити лише роботу "ударного ядра" двох таких, чи подібних до них, суббоєприпасів.

Однак, провести верифікацію відео та його локалізацію не можливо.

"Водночас використання ворогом "Мотив-3М" можливо вважати цілком вірогідним. Загалом "Мотив-3М" використовується для спорядження реактивних снарядів 9М55К1 від РСЗВ "Смерч" та коригованих 9М544 від РСЗВ "Торнадо-С". Також він може входити у спорядження касетних авіабомб РБК-500, а також має увійти у номенклатуру суббоєприпасів нової плануючої бомби (створеної на базі РБК-500). Але у цьому випадку, скоріш за все їх можливо виключити", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відбувається на основних напрямках фронту - свіжі дані Генштабу

Аналітики нагадують принцип дії касетних реактивних снарядів з "Мотив-3М". Він полягає у розкритті касети з ними над районом скупчення ворожої бронетехніки, після чого елементи спускаючись на парашутах вмикають інфрачервоні датчики цілі, наводять на них та приводять у дію кумулятивні бойові частини, які діють за принципом "ударного ядра" - з формуванням високошвидкісного пенетратора.

"Політ останнього на швидкостях у декілька км/с й відповідає за появу на відео характерних "вогневих стовпів". Через те, що ураження цілей відбувається у верхню проекцією бронетехніки, гарантується висока гарантія її виведення з ладу. Водночас такі вироби не є чимось унікальними, й ЗСУ активно використовують аналогічні за принципом дії, але артилерійські снаряди SMArt 155 та Bonus", - додали аналітики.

Видання зазначає, що в РФ використання "Мотив-3М", як і будь-яких інших аналогічних самонавідних боєприпасів, "носить більш ніж епізодичний характер". А оприлюднене відео взагалі є першим.

"Це означає те, що ворог сконцентрував під Авдіївкою не лише значні ресурси у живій силі та техніці, а й направив вкрай дефіцитні у своєму строю системи "Смерч" або "Торнадо-С" з ще більш дефіцитним видом боєприпасів до них. Заявлена дальність пострілу "Смерч" 9М55К1 з такими субелементами складає до 70 км, а 9М544 з "Торнадо-С" - 120 км, що робить їх доволі важкою ціллю для контрбатарейної боротьби", - зазначають аналітики.

Авдіївка нині перебуває в напівоточенні. Українські війська намагаються завадити висуванню росіян зі своїх позиції. Таким чином унеможливлюють проведення ворогом нових атак. Про це розповів речник Нацгвардії Руслан Музичук.

За його словами, ситуація в районі Авдіївки нині одна з найскладніших.

Зараз ви читаєте новину «Росія похизувалась використанням дорогих касетних боєприпасів під Авдіївкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути