субота, 21 січня 2023 13:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни зіткнулися з проблемами на Запорізькій АЕС: подробиці

Росіяни зіткнулися з проблемами на Запорізькій АЕС: подробиці
Навколо енергоблоків Запорізької АЕС та сухого сховища відпрацьованого ядерного палива окупанти продовжують зводити укріплення і будувати військові споруди. Фото: Енергоатом

Через відмову частини українського персоналу Запорізької АЕС співпрацювати з окупантами, а також через брак власних кадрів, росіяни не можуть ані запустити, ані експлуатувати енергоблоки станції.

Для поліпшення становища загарбники шукають для ЗАЕС "нових" атомників на території Росії. Про це повідомила пресслужба Енергоатома в Telegram.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти ЗАЕС відібрали перепустки в українських працівників: готують їм заміну

"У кадровий дефіцит росіяни самі себе загнали, заблокувавши доступ на станцію майже 1500 українським працівникам ЗАЕС, котрі відмовились отримувати російські паспорти й підписувати договір з фейковим АО "Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС" або іншим підприємством Росатома", – ідеться у повідомленні.

Щоб поліпшити власне становище, загарбники шукають для ЗАЕС "нових" атомників на території РФ та готові розселяти майбутніх працівників у націоналізовані, а точніше – примусово забрані, квартири енергодарців, які виїхали з окупованого міста.

"Крім того, запустити блоки заважає і поступова деградація спеціалізованого обладнання, яку росіяни своїм горе-керівництвом спричинили через недотримання необхідного температурного режиму", – повідомили в Енергоатомі.

Водночас навколо енергоблоків Запорізької АЕС та сухого сховища відпрацьованого ядерного палива вони продовжують зводити укріплення і будувати військові споруди.

"Такі дії росіян є категорично неприпустимими і порушують всі наявні норми ядерної та радіаційної безпеки. Вчергове закликаємо світове співтовариство якнайшвидше сприяти виведенню російських військових із території ЗАЕС та Енергодара, демілітаризувати станцію та повернути її під повний контроль України", – додали в компанії.

Ситуація навколо Запорізької атомної електростанції погіршується через загострення на фронті.

Тому виникла необхідність термінового створення безпечної зони навколо ЗАЕС, повідомив директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Ґроссі в інтерв'ю Fox News.

Водночас Ґроссі визнав, що обговорення та процес створення безпечної ядерної зони навколо Запорізької АЕС просувається повільніше, ніж він очікував. Глава МАГАТЕ пояснив, що цей крок потребує політичної волі.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни зіткнулися з проблемами на Запорізькій АЕС: подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути