субота, 06 серпня 2022 06:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни використовують ЗАЕС для обстрілу інших міст – ISW

Росіяни використовують ЗАЕС для обстрілу інших міст – ISW
З території ЗАЕС загарбники обстрілюють, зокрема, Нікополь на Дніпропетровщині, за даними  ISW. Фото: пресслужба Енергоатому

Російські військові навмисно розмістили на території Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) в Енергодарі артилерійські системи для обстрілу цілей за містом Дніпро, зокрема Нікополя.

Росіяни, ймовірно, продовжують використовувати позиції навколо ЗАЕС для обстрілу Нікополя з протилежного боку Каховського водосховища. Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW) за підсумками 5 серпня.

Міністерство оборони Великої Британії також заявило, що російські війська використовують об'єкти на ЗАЕС і в місті Енергодар як притулок, де відпочивають і захищають своє обладнання від українських ударів, враховуючи охоронний статус АЕС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ формує нові підрозділи з добровольців без військового досвіду – ISW

ISW додав, що російські війська провели безуспішні наземні штурми населених пунктів на південь від Бахмута Донецької області та безрезультатно намагалися просунутися до Лозового Херсонської області. Там, ймовірно, націлились на український плацдарм на річці Інгулець.

Також росіяни провели кілька обмежених наземних атак на північ, північний захід та південний захід від Донецька. Російські та українські війська обмінялися артилерійським вогнем у Пісках на Донеччині. Аналітики вважають, що це є свідченням того, що росіяни навряд чи матимуть повний контроль над Пісками.

Окупаційна "влада" ймовірно, активізує роботу з "паспортизації" та запровадження рублів, збору даних цивільного населення на окупованих територіях у рамках підготовки до майбутніх "референдумів". За даними ISW, Кремль продовжує замінювати українських колабораціоністів в окупаційних адміністраціях російськими чиновниками.

Близько 14:30 5 серпня російські окупанти в Енергодарі Запорізької області влаштували провокацію. Поцілили у бік Запорізької атомної електростанції.

Внаслідок їхнього обстрілу зафіксували три "прильоти" біля промислового майданчику ЗАЕС. Загарбники влучили у високовольтну лінію зв'язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

Терористи Російської Федерації ввечері 5 серпня вдруге обстріляли Запорізьку АЕС з реактивних систем залпового вогню. Один з "прильотів" був біля енергоблоку, де встановлений ядерний реактор. Зафіксували три "прильоти".

Президент Володимир Зеленський назвав обстріл росіянами актом терору.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни використовують ЗАЕС для обстрілу інших міст – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути