четвер, 08 грудня 2022 13:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія готує провокації на Запорізькій АЕС

Росія готує провокації на Запорізькій АЕС
Росіяни готують провокації на захопленій ними Запорізькій АЕС. Фото: t.me/energoatom_ua

Російські окупанти готують чергові провокації на Запорізькій АЕС. Так, на територію захопленої атомної електростанції 7 грудня росіяни завезли кілька реактивних систем залпового вогню "Град".

Зброю загарбники розмістили біля енергоблоку № 6. Про це повідомляє Укренерго.

Росіяни поставили "Гради" поруч із територією станційного сухого сховища відпрацьованого ядерного палива. Там перед цим загарбники будували деякі "захисні споруди" в таємному режимі, порушуючи всі умови з організації ядерної та радіаційної безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США заявили про загрозу ядерної аварії в Україні

"Найбільш вірогідна провокація, що готується, – обстріли протилежного берегу Дніпра, зокрема міст Нікополь та Марганець, цими установками "Град" безпосередньо з майданчику ЗАЕС. Окупанти будуть прикриватися енергоблоками та сховищем відпрацьованого ядерного палива", ‒ йдеться у повідомленні.

Енергоатом звернувся до МАГАТЕ й усієї світової атомної спільноти з інформацією російські провокації.

"Вкотре закликаємо створити безпекову зону всередині та навколо станції за її повної демілітаризації й деокупації. Весь світ розуміє кричущі порушення всіх норм і вимог ядерної та радіаційної безпеки роботи АЕС, яку загарбники використовують для військових цілей. Із самого початку агресії вони розміщують там особовий склад, військову техніку, зброю і вибухівку. Замінували територію станції та під'їзні шляхи до неї", ‒ йдеться у повідомленні.

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Ґроссі сподівається до кінця року вирішити ситуацію навколо Запорізької атомної електростанції. Російські окупанти найближчим часом можуть залишити територію ЗАЕС. Це стане одним з обов'язкових пунктів угоди між Києвом та Москвою, сказав він в інтерв'ю італійській газеті La Repubblica.

Окупанти можуть піти із Запорізької атомної електростанції, але всю Запорізьку область залишати поки не збираються. ЗАЕС можуть передати під контроль України чи МАГАТЕ, пише Meduza з посиланням на джерело, близьке до Кремля. Публічно російська влада відкидає таку можливість.

Зараз ви читаєте новину «Росія готує провокації на Запорізькій АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути