пʼятниця, 17 лютого 2023 13:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Російський "Ашан" допомагає армії Путіна від початку вторгнення – гучне розслідування

Російський "Ашан" допомагає армії Путіна від початку вторгнення – гучне розслідування
У Росії Ашан підтримує військових та допомагає мобілізувати співробітників – The Insider. Фото: facebook.com/auchan.ua

Гіпермаркети французької мережі "Ашан" у Росії, ймовірно, безкоштовно постачали російській армії товари у вигляді "гуманітарної допомоги".

Також допомагали окупантам набирати мобілізованих серед своїх співробітників, йдеться у спільному розслідуванні The Insider, Le Monde і Bellingcat.

Зазначається, що такі поставки складались як із товарів з "ашанівських" складів, так і з товарів, зібраних волонтерами на території магазинів "Ашан" у різних регіонах РФ.

"Наприклад, в Самарі, Рибінську та Володимирі на територіях магазинів "Ашан" розташовувалися пункти збору "гуманітарної допомоги для Донбасу", – йдеться в розслідуванні.

При цьому товари, що нібито містили гуманітарну допомогу, включали чоловічі шкарпетки, цигарки, запальнички, бритви, і водночас зовсім не включали товарів для жінок та дітей.

У деяких регіонах постачання організовувалися за безпосередньої взаємодії з місцевими органами влади.

Згідно з міжнародним правом, гуманітарною допомогою під час міжнародних конфліктів вважається лише допомога мирному населенню. Підтримка однієї з супротивних сторін може підвести "Ашан" під санкції і призвести до відходу компанії з російського ринку.

Крім постачання товарів, "Ашан" допомагав військкоматам набирати мобілізованих з-поміж своїх співробітників. На робочому місці їм вручали повістки і пропонували звільнитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На 24 лютого США і G7 готують для РФ масштабний пакет санкцій – Нуланд

Російське керівництво "Ашана" від коментарів відмовилося. У пресслужбі французького "Ашана" заявили, що компанія перебуває поза політикою і жодною підтримкою військовослужбовців не займається.

"Судячи з усього, не тільки Ашан, а й Леруа Мерлен, який також стосується того ж холдингу, займався постачанням товарів на окуповані території. Принаймні на опублікованому в грудні з відео з Маріуполя можна побачити, як члени молодої гвардії "Єдиної Росії" розвантажують однакові палети з фірмовим знаком "Леруа Мерлен", – йдеться у публікації.

На розслідування вже відреагувало українське представництво "Ашану". Там заявили, що "шоковані" оприлюдненою інформацією.

Представництво додало, що терміново звернулося за поясненнями до головного офісу компанії у Франції.

"Вони цю інформацію спростовують. Ми очікуємо на офіційну комунікацію", – йдеться в повідомленні.

У лютому торік після початку повномасштабного вторгнення світові бренди почали йти з Росії.

У березні генеральний директор Auchan Retail International Ів Клод заявив, що "Ашан" не залишатиме російського ринку. Сказав: "Кинути своїх співробітників, їхні сім'ї, а також своїх клієнтів – це не наш вибір".

У квітні мережа Auchan заявила, що припиняє інвестиції та поставки у РФ.

За даними розслідувачів, "Ашан" має в Росії 230 магазинів, становить 10% від обороту на ринку, тобто близько €3,2 млрд на рік.

Зараз ви читаєте новину «Російський "Ашан" допомагає армії Путіна від початку вторгнення – гучне розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути