вівторок, 14 лютого 2017 10:06

"Rolls-Roycе та Bentley не викрадають - немає клієнтів на них", - очільник Нацполіції

"Rolls-Roycе та Bentley не викрадають - немає клієнтів на них", - очільник Нацполіції
Сергій Князєв/segodnya.ua

Кількість викрадень автомобілів порівняно з минулим роком зросла. Причому найбільше почали викрадати саме дорогі автомобілі: Range Rover останніх моделей, Toyota, Lexus.

Про це розповів очільник Національної поліції України Сергій Князєв, передає "Сегодня".

"Що незвично порівняно з минулими роками. Почали викрадати дорогі Mercedes. Раніше вони користувалися на злодійському ринку значно меншим попитом. Тепер він виріс, значить, зросла і пропозиція. Дорогі машини на запчастини не розбирають. А ось Rolls-Roycе та Bentley не викрадають - немає клієнтів на них. Хоча їх викрасти значно простіше. Через їх статусність і незатребуваність на злодійському ринку виробник не вкладає в особливі засоби захисту. Кому така викрадена машина потрібна? Їх небагато, всі на виду. Злодієві простіше викрасти 5 Range Rover і до ранку все продати", - каже Князєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Проїзд по трасі 200 доларів" - як бандити атакують туристів і далекобійників на українських дорогах

Збільшилася кількість викрадень елітних авто з поверненням власнику за викуп.

"Нещодавно затримали учасників злочинної групи, яка викрадала елітні машини, щоб повернути власникам за викуп. Йдеться про десятки мільйонів гривень. Ми підозрюємо, що взагалі близько 90% такого роду злочинів у країні - справа рук цієї банди, яку очолював 38-річний киянин. Колись він був відрахований з Нацакадемії внутрішніх справ України, але зберіг зв'язки з колишніми одногрупниками. Входили в банду також екс-співробітники МВС, а, можливо, і діючі. Це встановлюється. Ватажок вмів входити в довіру до потерпілих, мовляв, можу "порішати" питання і повернути викрадений автомобіль за певну суму. Багато погоджувалися і просили більше не шукати їхні машини, що нас і насторожило. Серед його "клієнтів" були видатні діячі культури, спорту, бізнесмени, політики. Проведено 48 обшуків, вилучено гроші, спецапаратуру, а також 8 елітних автомобілів, на яких члени банди роз'їжджали самі", - додає Князєв.

За словами головного поліцейського, якщо ж машину викрадають і продають, то така схема може працювати тільки при наявності серйозної корумпованої складової при легалізації авто. Таке буває в будь-якій країні: завжди знаходяться фахівці, які відшукують "білі плями" в місцевому законодавстві. І шахраї використовують ці діри в своїх інтересах. У нас відбувається велика реформа в МВС, в тому числі по заміны МРЕВ на сервісні центри. Тому в рази зменшилася корупція при наданні людям сервісних послуг.

Рівень розкриття тяжких злочинів коливається в межах 80%. Суди не арештовують і половини зловмисників. Відповідну інфографіку опублікував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Зараз ви читаєте новину «"Rolls-Roycе та Bentley не викрадають - немає клієнтів на них", - очільник Нацполіції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути