середа, 24 травня 2017 06:01

Розстріл Євромайдану: присяжні відмовилися розглядати справу екс-"беркутівців"

Розстріл Євромайдану: присяжні відмовилися розглядати справу екс-"беркутівців"
5 присяжних заявили про самовідвід і відмовилися розглядати справу екс-беркутівців. Рішення прийняли через малу винагороду ФОТО: unian.net

24 травня 2016 року судді присяжних відмовилися розглядати справу екс-беркутівців. Одразу п'ятеро поскаржилися, що держава платить їм замало і взяли самовідвід. Святошинський райсуд Києва розглядав судом присяжних справу проти колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут" Павла Зінченка та Сергія Аброськіна. Їх підозрюють у вбивстві 39 активістів Євромайдану 20 лютого 2014-го.

Клопотання про розгляд справи судом присяжних заявили обидва підсудних, оскільки обом екс-беркутівцям загрожує довічне тюремне ув'язнення. Суд прийняв це і повідомив, що до наступного засідання автоматично визначать 7 присяжних. А в судовому процесі залишаться 3 основних присяжних і 2 запасних. Також для розгляду справи залишаться 2 професійних суддів. Розглядати справу вирішили у відкритому режимі. Під час судового засідання усі народні присяжні зчинили бунт. Вони відмовилися розглядати справу. Своє рішення пояснили малою винагородою. За одне судове засідання вони отримують від 40 до 60 грн. Також присяжні додали, за проїзд їм грошей не дають. Кажуть, що з них сміються люди. Питають, чому задарма туди їздять. За правилами, якщо суд задовільняє самовідвід присяжних, це означає розгляд справи спочатку. Тому колегія суддів відхилила заяву. Суддя Дячук заявив, що малий розмір грошової винагороди присяжним не є підставою для самовідводу. Окрім того, суддя сподівається, що влада дослухається до проблеми низької оплати праці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підозрювані "беркутівці" отримали російське громадянство

У 2014 році Генпрокуратура передала до суду кримінальне провадження проти Зінченка та Аброськіна. Їх підозрюють у вбивстві 39 активістів Майдану 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській в центрі Києва. 10 лютого 2016-го в ГПУ заявили про завершення розслідування. До суду направили кримінальне провадження проти ще трьох екс-беркутівців: Маринченка, Тамтури і Янішевського. За даними прокуратури, їм інкримінують вчинення теракту, перевищення службових обов'язків, навмисне вбивство, замах на вбивство. А також перешкоджання проведенню мирних мітингів і зборів, викрадення і приховування зброї після вчинення злочину. Кримінальні провадження проти всіх підозрюваних об'єднали в одне.

У жовтні екс-командир роти "Беркута" Садовник, відпущений судом під домашній арешт, втік. У лютому 2015-го Печерський райсуд Києва відмовився розглядати справу проти екс-беркутівців.

Зараз ви читаєте новину «Розстріл Євромайдану: присяжні відмовилися розглядати справу екс-"беркутівців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути