четвер, 07 червня 2012 15:51

Робочих, які будували об'єкти до Євро-2012, обдурили і не дали грошей

Сьогодні біля столичної станції метро "Хрещатик" протестували робочі, які будували об'єкти до "Євро-2012". Пояснили, що зарплатню отримують мізерну, живуть упроголодь, та ще в жахливих умовах.

"Три місяці тому приїхав в Київ шукати роботу. На вокзалі нашу бригаду з 15-ти людей найняли на "Олімпійський". Це був чоловік, який представився Іваном Івановичем. Обіцяв золоті гори. Ми всі уклали договір. Я порахував, що зможу заробити 8-9 тис. грн.", - розказує Дмитро Ткачук з села Туча Вінницької області. Каже, що за фахом "монолітчик".

Бригадою поселились в гуртожитку неподалік станції метро "Либідська".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збірна Італії готова знятися з Євро-2012

"Це бараки. Там повна антисанітарія. Один душ на всіх та туалет. Аби зранку зайти туди, треба в довгій черзі вистояти. Ще не платили нам поки ми працювали ті два тижні ні копійки. Спочатку на їжу витрачали гроші, які з собою мали. Потім попродавали мобільні телефони, аби на хліб було. Ще пішки від "Либідської" до "Олімпійського" ходили", - пригадує.

За два тижні, коли парковка, яку робила бригада була готова, чоловіки пішли шукати виконроба.

"А цей Іван Іванович зник. В "Київцентрбуді", це організація, яка займалась об'єктами до "Євро", кажуть, що не чули про такого. Договорів у нас на руках не було, бо він всі забрав. З нами не розрахувались взагалі, - пояснює чоловік. - Більшість хлопців без копійки повернулись додому, а я батькам не кажу. Не хочу лякати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За ідеальних умов на Євро-2012 вдасться заробити $500 млн

Дмитру запропонували працювати на "Олімпійському" за 150 гривень на добу.

"Це копійки, але маю ж на щось жити. Не вірю тепер нікому, тому гроші беру за кожен день роботи, - каже. - Об'єкт вже зданий, але десь прибирання територій, десь хвости якісь залишились. Вистачає зараз роботи. Таких історій, як моя, у кожного третього робочого. Бо на роботу ж наймають фактично через купу посередників. А потім їх не знайдеш".

Робітники, які протестували на "Хрещатику", вимагають, аби у повному обсязі виплатити заборгованість по зарплатні, відшкодували кошти за отримані на виробництві травми, забезпечити їх гідними житловими умовами та суворим дотриманням норм охорони праці на будівництві. Ще перевести усіх робітників на трудові контракти, узгоджені із профспілками.

"Всі вимоги хочемо передати сьогодні Колеснікову. Зараз вишукуємось колоною та підемо шукати справедливості від безсовісних роботодавців до Кабміну. Передамо Колеснікову свої вимоги. Будемо діяти разом із польськими робітниками. Вони хочуть пікетувати стадіон до відкриття чемпіонату у Варшаві завтра, 8 червня. А ми, якщо не виконають наші вимоги, 1 липня, у день закриття", - каже Віталій Махинько з профспілки "Захист праці".

Зараз ви читаєте новину «Робочих, які будували об'єкти до Євро-2012, обдурили і не дали грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути