понеділок, 10 жовтня 2022 15:47

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін поспішив. У Повітряних силах розповіли нові подробиці російської атаки

Путін поспішив. У Повітряних силах розповіли нові подробиці російської атаки
10 жовтня Росія масовано вдарила по мирних містах і селах України. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Російський диктатор Володимир Путін розраховував атакувати ракетами енергетичну інфраструктуру України в холодну пору року.

Однак часткове зруйнування Кримського мосту змусило його діяти швидше. На цьому наголосив речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону, передає Gazeta.ua.

"Ще тепло на вулиці. Можливо, вони хотіли зробити це трохи пізніше. Але ситуація з Кримським мостом підігріла кровожерливість кремлівського диктатора. І з шостої ранку бачимо одну з наймасованіших ракетних атак", – наголосив він.

Для ударів по Україні, за словами Ігната, ворог застосовує високоточні ракети Х101 і Х555, які запускають зі стратегічних бомбардувальників з Каспійського регіону. Російські окупанти ще застосовують ракети "Калібр" із Чорного моря, "Іскандер", С300 і "Торнадо".

"Ми бачимо, що цілі – об'єкти енергетичної інфраструктури. Хочу нагадати, скільки коштує одна ракета: "Калібр" – шість мільйонів доларів, Х101 – 13 мільйонів доларів. Можете уявити, скільки зараз вони мільйонів випускають... Нічого не шкода для того, щоб посіяти паніку й зламати в тилу. Не вдається це зробити з армією, вони хочуть воювати проти українського народу", – заявив речник Повітряних сил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перезарядили "Калібри" ‒ Кім попередив про нову загрозу

Він також пояснив, звідки та як окупанти б'ють ракетами по Україні.

"Вони злітають зазвичай з району Астрахані, залітають на північ Каспійського моря і звідти здійснюють пуски. Ракети Х101 можуть долати відстань у 5500 км. Неважливо, звідки їх запускають. Важливо, звідки прокладають маршрут, як намагаються ракети обдурити нашу систему протиповітряної оборони. Зрозуміло, що ворог напередодні обстрілів здійснює повітряну і космічну розвідку, наземну розвідку, вишукує слабкі місця нашої ППО. Ракета летить не по прямій, вона може кружляти, залежно від того, який маршрут їй зададуть і як управлятимуть, щоб її не збили. Ці тактичні способи ворог застосовує, наші зенітники мають протидію таким ходам і виловлюють їх на різних напрямках", – сказав Ігнат.

У понеділок, 10 жовтня, у Києві, Дніпрі й на Хмельниччині пролунала серія вибухів. Щонайменше було чотири прильоти в центральній частині Києва, але різних місцях.

Попередньо, частину ракет, що запустили в столицю, вдалося збити протиповітряній обороні (ППО). Про роботу ППО повідомляють на Київщині.

Лунали вибухи також у Кропивницькому, Тернополі й на Львівщині. Дніпропетровщину 10 жовтня о 9:25 знову атакували росіяни. Є загиблі й поранені.

Ворог завдав ракетних ударів по Харкову й критичній інфраструктурі Харківської області. Важливі об'єкти зазнали пошкоджень. Деякий час може не бути електро- й водопостачання.

10 жовтня зафіксували влучання в об'єкти критичної інфраструктури у восьми областях і Києві, де виникло понад 30 пожеж. Постраждали переважно об'єкти енергопостачання.

Унаслідок терористичної атаки загинули щонайменше 10 людей і травмовані близько 60 осіб, повідомляє пресслужба ДСНС.

Унаслідок російських атак по Києву загинули п'ять людей, ще 47 поранені.

Зараз ви читаєте новину «Путін поспішив. У Повітряних силах розповіли нові подробиці російської атаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути