вівторок, 04 грудня 2012 22:16

Спецтема: Арабські революції

Учасники протесту в Єгипті змусили президента втекти з палацу

У столиці Єгипту Каїрі президент Мохаммед Мурсі втік із президентського палацу, коли десятки тисяч демонстрантів проти його політики прорвали сьогодні встановлені навколо огорожі з колючого дроту і наблизилися до будівлі. Про це повідомляють інформагентства з посиланням на джерела в президентському палаці.

Під час прориву сталися сутички зі спецзагонами поліції, які використали проти демонстрантів подразливий газ.

Демонстранти вигукували гасла протесту проти поміркованого ісламістського руху "Мусульманське братство", вихідцем із якого є президент, стверджуючи, зокрема, що цей рух "продав революцію", яка минулого року скинула владу Хосні Мубарака.

Крім того, масовий мітинг протесту триває і на площі Тахрір у центрі Каїра.

Демонстрації відбулися і в інших містах Єгипту. Зокрема, про мітинги за участі близько десяти тисяч супротивників президента повідомили з середземноморського міста Александрія і з провінції Согаґ у центральному Єгипті.

А у провінції Мінья, теж у центрі Єгипту, сталися сутички супротивників і прихильників Мурсі. Поліція розбороняла їх за допомогою подразливого газу.

Супротивники президента протестують проти його рішення минулого місяця значно розширити повноваження самому собі і вивести свої дії з-під судового контролю, а також проти поквапної розробки проекту нової конституції Єгипту, який Мурсі виніс на референдум 15 грудня. Критики і правозахисники кажуть, що цей проект, розроблений переважно ісламістами, передбачає порушення низки прав людини.

Сьогодні кілька незалежних і опозиційних газет у Єгипті зупинили вихід на протест проти обмежень свободи висловлювання, які, на думку журналістів, передбачені у проекті конституції. На завтра свій протест такого ж спрямування планує низка приватних телеканалів, які заявили, що цього дня скасують усі свої передачі.

Зараз ви читаєте новину «Учасники протесту в Єгипті змусили президента втекти з палацу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути