Ексклюзиви
пʼятниця, 13 жовтня 2023 07:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Просування ЗСУ на деяких ділянках фронту показали на нових картах бойових дій
7

Українські війська продовжують контрнаступ на кількох напрямках фронту.

ЗСУ, зокрема, поступово просуваються поблизу Бахмута та на заході Запорізької області. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Ситуація у Луганській та Харківській областях

Російські війська продовжують наступальні операції в районі Куп'янська. Відеозапис з геолокацією показує, що війська РФ досягли обмежених успіхів на південний захід від Орлянки. Російські джерела стверджували, що їхні війська просунулися до Крохмального, поблизу Сеньківки та захопили кілька невстановлених позицій поблизу Лимана Першого. Проте ISW не має підтверджень цим заявам.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація у Харківській та Луганській областях
Ситуація у Харківській та Луганській областях

За даними українських джерел, російські війська концентрують наступальні операції на напрямках Сеньківка та Іванівка, а також перекидають артилерію та особовий склад в район Лиману.

Міністерство оборони Росії заявило, що війська РФ відбили українські атаки в районі Сеньківки та Іванівки. Російські війська також провели наступальні операції вздовж лінії Сватове-Кремінна, але не досягли жодних підтверджених чи заявлених успіхів.

За даними українського Генштабу, ЗСУ відбили російські атаки поблизу Макіївки, Торського та Серебрянського лісництва.

Один з російських блогерів заявив, що війська РФ атакували з Діброви. В українському командуванні стверджують, що російські військові зосередили сили на Макіївському напрямку, а також зосереджують наступальні операції у районі Невського та Серебрянського лісництва.

Міністерство оборони РФ заявило, що російські війська відбили українські атаки в районі Макіївки, Ямполівки, Діброви, Торського та Серебрянського лісництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни мають значні втрати під Авдіївкою - ISW

Бойові дії у Донецькій області

Українські війська продовжують контрнаступ на Бахмутському напрямку і просунулися там вперед. Український генеральний штаб повідомив, що ЗСУ досягли деяких невизначених успіхів на схід від Кліщіївки та на схід від Андріївки.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії під Бахмутом
Бойові дії під Бахмутом

Російське міноборони заявило, що війська РФ відбили три українські атаки в районі Кліщіївки, а російські блогери повідомили, що їхні війська також відбили українські атаки в районі Андріївки та Озарянівки.

Російські війська продовжують контратакувати українські позиції навколо Бахмута, але не досягли підтверджених територіальних здобутків. Український Генштаб повідомив, що ЗСУ відбили російські атаки в районі Андріївки.

Російські війська також продовжували атакувати українські позиції поблизу Авдіївки та досягли там обмежених успіхів. Відеозаписи з геолокацією, опубліковані 11 та 12 жовтня, показують, що війська РФ просунулися на захід і південь від Красногорівки та на схід від Первомайського.

Автор: understandingwar.org
  Бої в районі Авдіївки
Бої в районі Авдіївки

Російські блогери стверджували, що війська РФ захопили висоту, розташовану на териконі на північному фланзі Авдіївки, неподалік Авдіївського коксохімічного заводу, увійшли до Степового і захопили ділянку залізниці безпосередньо на південь від Авдіївки.

Українські військові повідомили, що відбили російські атаки на Авдіївку, поблизу Степового, Ластівчиного, Тоненького і Невельського на південний схід від Північного і на південь від Первомайського.

Російські та українські війська обмінялися ударами по маршрутах матеріально-технічного забезпечення поблизу Авдіївки. Російські джерела також стверджували, що війська РФ знищили залізничну станцію Очеретине.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

Українські війська сильно пошкодили міст між окупованими Росією Горлівкою та Ясинуватою, який, ймовірно, підтримує російську логістику у напрямку до Авдіївки. Російський блогер заявив, що російській окупаційній владі, можливо, буде важко відремонтувати міст через його близькість до лінії фронту.

Російські війська також продовжили атаки на захід і південний захід від Донецька і досягли незначних успіхів. Відеозапис з геолокацією, опублікований 12 жовтня, показує, що російські війська домоглися обмеженого поступу на південь від Новомихайлівки. Український генеральний штаб повідомив, що українські сили відбили більше 10 російських атак поблизу Мар'їнки, Перемоги та Новомихайлівки.

Бойові дії на півдні України

За даними Генштабу ЗСУ, українські війська відбили російські атаки на південний схід від Вугледару на заході Донецької області. Сили оборони України також продовжували обмежені наступальні операції вздовж кордону Донецької та Запорізької областей, але не просунулися вперед. Російські блогери стверджували, що українські війська за останню добу знизили свою наступальну активність у районі кордону Донецької та Запорізької областей.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії біля Роботиного
Бойові дії біля Роботиного

Російські війська провели наступальні операції на межі Донецької та Запорізької областей і, як повідомляється, трохи просунулися. Російський блогер заявив, що підрозділи російської армії дещо просунулися вперед у районі Урожайного.

Повідомляється, що українські війська просунулися у західній частині Запорізької області. За даними українського Генштабу, ЗСУ покращили свої тактичні позиції на захід від Роботиного.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація у Запорізькій області
Ситуація у Запорізькій області

Один з російських блогерів стверджував, що українські війська атакували поблизу Новопокровки та Новокарлівки. Російські блогери також повідомляли, що війська РФ відбили українські атаки на лінії Роботине-Копані та поблизу Вербового. За даними російських блогерів, українські війська знизили темп наступальних операцій на заході Запорізької області.

Російські війська провели обмежені безуспішні наступальні операції у західній частині Запорізької області. Український Генеральний штаб повідомив, що російські війська провели безуспішні наземні атаки поблизу Роботиного та Вербового. Російський блогер заявив, що війська РФ контратакували поблизу Вербового.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії у Херсонській області
Бойові дії у Херсонській області

Окрім того, російські блогери продовжують обговорювати українські операції за Дніпром у Херсонській області. Один з "воєнкорів" заявив, що артилерійським вогнем російського угрупування військ "Дніпро" було відбито спробу української диверсійно-розвідувальної групи висадитись на острові Великий Потьомкін на південь від Херсона. Інший російський блогер висловив занепокоєння тим, що українські війська готуються до ширшої наступальної операції на лівобережжі Херсонської області.

Сили оборони продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, повідомив уранці 13 жовтня Генеральний штаб Збройних сил України.

Українські воїни знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах. Протягом минулої доби відбулося 64 бойових зіткнення.

Зараз ви читаєте новину «Просування ЗСУ на деяких ділянках фронту показали на нових картах бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути