пʼятниця, 25 травня 2018 12:54

"Просив державну охорону - відмовили" - Стерненко згадав про всі замахи

"Просив державну охорону - відмовили" - Стерненко згадав про всі замахи
На Сергія Стерненка вчора напали двоє зловмисників. Один загинув. Фото: Олександр Мілюков

На громадського активіста Сергія Стерненка скоїли напад двоє зловмисників. Це сталося вчора біля його будинку в Одесі. Один із нападників помер від рани в живіт. Стерненко отримав струс мозку та поріз руки, втратив багато крові. Його прооперували.

В ексклюзивному інтерв'ю Gazeta.ua за тиждень до цього Сергій Стерненко згадував про попередні два замахи на себе. Останній стався 1 травня.

"Ще з Майдану відчував досить умовний тиск на рівні вербального, а не якихось дій. Реальний тиск почався після протестів забудови Літнього театру в Одесі, - розповідає Gazeta.ua Сергій. - Мене закрили в СІЗО на кілька днів за те, що вів пряму трансляцію із місця подій. Коли вийшов із СІЗО, то через кілька днів отримав погрози від невідомих, які перестріли біля будинку. Дали зрозуміти, якщо продовжуватиму громадську діяльність, то варто чекати реальних фізичних проблем. Погрожували моїм близьким. Через місяць, у лютому, на мене напали біля будинку із битою, в яку вставили леза. Порізали мені ногу, мав струс головного мозку, забої. Міг отримати поріз лівого боку живота, але врятував пристрій проти куріння, куплений напередодні. Звернувся тоді до поліції із клопотанням забезпечити мені засоби захисту або державну охорону. Мені відмовили. За три місяці з часу того нападу не було допитано навіть ключового свідка, не зняли відбитки пальців. Я не один такий. Щодо громадських активістів, які зазнавали нападів протягом останнього року, в Одесі не розслідують справи.
Другий напад - 1 травня цього року. У парку неподалік від мого будинку на мене напав незнайомий чоловік - Баймукашев Абзал Амангалієвич. Він вистрілив мені в потилицю із травматичної зброї із відстані 2-3 метри. Якби поцілив вище-нижче, лівіше-правіше, то це могло б закінчитися смертю. Нападника мені вдалося затримати на місці. Якби цього не зробив, то тут його б не шукали. Зараз він перебуває в СІЗО. Активного розслідування справи не проводиться. Дуже сумніваюся, що поліція добереться до замовників. Хотілося б помилятися".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одеська вата - блогер показав "еліту руського міра"

Стерненко пов'язує напади із своєю діяльністю.

"Перший раз хотіли налякати. Вдруге - була велика вірогідність загинути, бо отримав травму в область голови впритул із травматичної зброї. Зловмисник знав, що він робить. Поліція відкрила справу про "замах на умисне вбивство".

Інтерв'ю із Сергієм Стерненком читайте найближчим часом на сайті Gazeta.ua.

В Одесі напали на засновника громадської організації "Небайдужі" Сергія Стерненка у дворі біля будинку. Активіста травмували, зловмисник - загинув.

Відео нападу опублікували в YouTube. Під час зйомки Стерненко показує порізану руку, з якої йде кров. Також у активіста струс мозку. У нападника важке проникаюче поранення живота, через яке він помер. Нападників було двоє, одному з них вдалося втекти.

Зараз ви читаєте новину «"Просив державну охорону - відмовили" - Стерненко згадав про всі замахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути