Ексклюзиви
понеділок, 14 січня 2019 09:03

Злочини 2018-го: побільшало вбивств і хакерських атак

В Україні стали частіше вбивати, викрадати людей і ловити на хабарах. Такі дані оприлюднила Генеральна прокуратура в своєму звіті зі злочинності за 2018 рік. Кримінальних проваджень за статтею "Умисне вбивство" було зареєстровано на 412 більше, ніж 2017-го, справ про викрадення людей - на 49, і на 100 більше виявили хабарників серед чиновників.

Однак, за даними Генпрокуратури, у цілому криміногенна ситуація демонструє позитивну динаміку. Загальне число відкритих проваджень знизилося майже на 37 тисяч порівняно з 2017 роком. Зменшилась кількість крадіжок, у тому числі і квартирних, викрадень автомобілів, а також розбоїв, наркозлочинів, фактів торгівлі людьми, зґвалтувань. За даними правоохоронців, трохи менше стало злочинів, які були скоєні із застосуванням зброї та боєприпасів.

Автор: Сегодня
  В Україні стали частіше вбивати, викрадати людей і ловити на хабарах
В Україні стали частіше вбивати, викрадати людей і ловити на хабарах

У той же час, порівняно з 2017 роком, стало удесятеро більше кіберзлочинів. У ГПУ уточнюють - йдеться про хакерів, які створюють комп'ютерні віруси. Хакери з різних регіонів інфікують чужі комп'ютери, щоб отримати до них доступ і заволодіти інформацією, а також перехоплювати дані з мікрофонів і відеокамер ноутбуків.

У поліції кажуть, що часткового поліпшення в криміногенної ситуації вдалося домогтися за рахунок того, що у багатьох регіонах вже не так гостро відчувається дефіцит слідчих, оперативників і патрульних поліцейських. Також копам допомагає досвід іноземних колег.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий закон проти домашнього насильства: що змінилося

"Ми зміцнювали наші відносини з правоохоронцями США, Канади, країнами ЄС, Туреччини. Через це у лідерів злочинних угруповань життя значно ускладнилася. Ми створили новий підрозділ із протидії організованій злочинності - Департамент стратегічних розробок. Він уже почав давати результати", - заявив В'ячеслав Аброськін.

У той же час перший заступник голови Нацполіціі В'ячеслав Аброськін зазначив спалах тяжких злочинів у новорічні свята.

Лише за останню добу 2018-го - 31 грудня - відбулося 8 вбивств.

"Вбивств фіксується більше в основному через те, що все частіше навіть якісь дріб'язкові суперечки деякі з громадян намагаються вирішити за допомогою зброї. Засилля в країні незареєстрованої зброї заперечувати безглуздо. Крім того, час від часу "спливає" зброя, яку було викрадено з райвідділів міліції при їхніх штурмах 2014-го. Чим ближче населений пункт до зони бойових дій, тим більша там щільність зброї, так би мовити, на квадратний кілометр", - розповів керівник карного розшуку одного з облуправлінь поліції, передає "Сегодня".

При цьому він додав, що у деяких західних областях, навпаки, зафіксовано тенденцію до зниження числа вбивств.

В Україні з січня до жовтня 2018-го понад 5,4 тис. людей скоїли самогубство.

Зараз ви читаєте новину «Злочини 2018-го: побільшало вбивств і хакерських атак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути