Ексклюзиви
четвер, 13 вересня 2018 08:31

Підприємець відсудив у держави півмільйона гривень

Підприємець відсудив у держави півмільйона гривень
Півмільйона гривень відсудив у держави сумський підприємець 65-річний Юрій Булай за незаконне ув'язнення та два роки, проведені за ґратами. Фото - ТСН

Півмільйона гривень відсудив у держави сумський підприємець 65-річний Юрій Булай за незаконне ув'язнення та два роки, проведені за ґратами. Таке рішення вже підтвердив Апеляційний суд Сумської області.

Щоб домогтися виправдання, звільнення з в'язниці та відшкодування моральних і матеріальних збитків, підприємець витратив 7 років, втратив бізнес і здоров'я, йшлося в ТСН.

У 2011 -му році тодішній керівник управління із боротьби з організованою злочинністю (УБОЗ) вимагав у бізнесмена "допомоги": $50 тис. або 5 автомобілів. Він відмовився. А вже за місяць його арештували як лідера організованого злочинного угрупування.

На той час Юрій Булай володів кількома магазинами, перукарнями, щойно відкрив службу таксі – взяв у кредит 25 машин. Аби розрахуватися з боргами, родина розпродала все, що мала. За звинуваченнями у вимаганні та погрозах убивством Юрія засудили до 3,5 років. У в'язниці в нього стався інсульт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенці відсудили в держави 6,7 млн грн

Чоловік писав позови до судів. Адвокати від нього відмовилися, тому захищався сам. За півроку дійшов до касаційного суду. Після Революції гідності справу спрямували на дорозслідування і вона розсипалася у суді. А Юрій Булай домігся відшкодування за втрачене майно, здоров'я та два роки в'язниці. З таким рішенням не погоджуються правоохоронці.

"Ліквідаційна комісія УМВС та казначейство вже звернулися до Верховного суду з тим, аби переглянути це рішення. На їхню думку сума відшкодування є завеликою", - говорить керівник відділу комунікацій ГУНП у Сумській області Ельвіра Біганова.

Тим часом прокуратура взялася розслідувати кримінальне провадження проти 8 правоохоронців, які фабрикували справу. Четверо з них і досі працюють у поліції.

А Юрій готує нові персональні позови проти тих, хто фабрикував його справу.

Європейський суд з прав людини прийняв рішення щодо скарги ув'язненого українця щодо "вибивання" із нього зізнання без участі адвоката. ЄСПЛ визнав порушення Україною двох статей Європейської Конвенції з прав людини та присудив 6,4 тисячі євро відшкодування.

Зараз ви читаєте новину «Підприємець відсудив у держави півмільйона гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути