вівторок, 25 квітня 2017 17:26

Правоохоронці знайшли викрадений "Апостол"
3

"Апостол"
Фото: 112.ua
"Апостол"
"Апостол"

У Києві затримали викрадачів книги "Апостол" 1574 року, яку винесли з Національної бібліотеки ім. Володимира Вернадського.

Про це інформує 112.ua.

"Група злодіїв намагалися продати книгу за 150 тисяч доларів. За деякими даними, зійшлися на 100 тисяч доларах. Банду спіймали під час продажу в ресторані. У закриту групу входили 4 людини. Нікого до себе не підпускали. Усі затримані - фахівці в антикваріаті. Працювали переважно під замовлення", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вандали пограбували могилу Лесі Українки

Книгу викрали у травні 2016-го. За словами працівників бібліотеки, до них прийшов чоловік. Назвався представником контролюючого органу. Надав копії документів для проведення звірок тих книг, які в них зберігаються. Після цього назвав список тих видань, які він хотів би перевірити. Чоловік попросив окреме приміщення, де зміг би спокійно працювати. Протягом дня кілька разів виходив з приміщення. Однак власні речі залишав на місці. В кінці робочого дня пішов і вже не повернувся. Відсутність книги виявили під час звірки виданих видань.

Львівський "Апостол" Івана Федорова був виданий накладом близько 1-1,2 тис. примірників. Нині відомо близько 120 збережених одиниць. У фондах Національної бібліотеки ім. Володимира Вернадського зберігається п'ять примірників. Однак всі вони неповні. Крім того, примірники книги є у книгосховищах Львова, Харкова, Дніпра, а також в інших країнах – Білорусі, Польщі, Болгарії, РФ, США. Книга видана у великому форматі. Оригінальне видання складалося з 278 аркушів, включаючи 264 пронумерованих.

У центрі Одеси 30-річна жінка викрала міні-пам'ятник герою однойменної книги "Солдата Швейка". Міні-копію бравого солдата Швейка, головного героя роману чеського письменника Ярослава Гашека встановили на стіні будівлі на вул. Дерибасівській, 31. Грабіжницю бронзової скульптури затримали. Жінка пояснила, що планувала її продати.

Зараз ви читаєте новину «Правоохоронці знайшли викрадений "Апостол"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути