неділя, 19 лютого 2023 12:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Позиція Китаю щодо війни в Україні ‒ у США заявили про тривожні тенденції

Позиція Китаю щодо війни в Україні ‒ у США заявили про тривожні тенденції
За даними розвідки, Китай веде "подвійну гру" щодо війни в Україні. Фото: ukrinform.ua

Хоча Китай публічно називає себе прихильником миру, він водночас дедалі ближче підходить до рішення про надання летальної військової допомоги Росії.

Нещодавно американці почали помічати "тривожні тенденції" у відносинах Китаю і Росії. Про це, посилаючись на офіційних осіб США, знайомих з даними розвідки, повідомляє CNN.

"Є ознаки того, що Пекін хоче "підкрастися до межі" надання смертоносної військової допомоги Росії, не будучи спійманим", – сказали джерела видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це останнє, чого хоче Сі" – Байден зробив неочікувану заяву про президента Китаю

Державний секретар США Ентоні Блінкен порушив це питання на зустрічі зі своїм китайським колегою Ван Ї в кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки.

"Держсекретар досить різко попередив про наслідки надання Китаєм матеріальної підтримки Росії або допомоги РФ в систематичному ухилянні від санкцій", ‒ заявили в Держдепартаменті США.

При цьому в Білому домі підкреслюють, що поставки китайської зброї в Росію "лише винагородять агресію, продовжать вбивства і ще більше підірвуть порядок, заснований на правилах".

"Ми дуже ясно дали їм зрозуміти, що це створить серйозну проблему для нас і в наших відносинах", ‒ прокоментував ситуацію Блінкен.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін збирається 24 лютого, у річницю початку російської війни проти України, виступити з "мирною промовою". Про це розповів міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні після зустрічі з головним дипломатом Китаю Ван Ї.

Сполучені Штати Америки захищатимуть себе, якщо Китай загрожуватиме їхньому суверенітету. Про це заявив американський президент Джо Байден під час звернення до Конгресу 8 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Позиція Китаю щодо війни в Україні ‒ у США заявили про тривожні тенденції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути