четвер, 03 травня 2018 18:50

Пожежа на військовому складі в Балаклії: все, що відомо

Автор: Депо
  На військових складах у Балаклії знову пожежа  twitter.com/slobozhanyn
На військових складах у Балаклії знову пожежа twitter.com/slobozhanyn

"У Балаклії знову гримкотять вибухи. Видно чорний дим з довколишніх сіл. Нині Балаклія закрита на в'їзд", - написав у Facebook В'ячеслав Романовський з Харкова.

Трагедія повторилася

3 травня о 13:35 на технічній території 65-го арсеналу ЗСУ в Балаклії на Харківщині, де тривали роботи з розмінування, почалася пожежа. Від того почали вибухати боєприпаси. Зайнялося на найбільш віддаленому майданчику арсеналу, відстань до найближчого житлового будинку близько 3 км. Про це кореспондентові Gazeta.ua повідомив міський голова Іван Столбовий.

"Тривали планові роботи по розмінуванню. Підривали знайдені боєприпаси, що не розривались під час пожежі торік. Почалася пожежа і неконтрольована детонація боєприпасів. Триває евакуація людей, які мешкають найближче до арсеналу, це близько 1500 людей. Дітей відпустили із садочків та шкіл", - розповів Столбовий.

Автор: twitter.com/slobozhanyn
  На військових складах у Балаклії знову пожежа
На військових складах у Балаклії знову пожежа

Причини пожежі та вибухів

У Генеральному штабі ЗСУ запевняють — ситуація контрольована.

"Під час планових робіт зі знищення снарядів загорілася трава, загорілася більше, ніж розраховувалося. Через вітер вогонь швидко поширився. Зараз прагнемо локалізувати пожежу", - розповів спікер Генерального штабу ЗСУ Владислав Волошин.

Для локалізації і гасіння пожежі залучено два пожежних танки, інженерна машина, 8 пожежних машин ДСНС України. Ще два пожежних танки на підході. З Чугуївського аеродрому піднято вертоліт для ведення повітряної розвідки. Особовий склад, який працював на території, евакуйований.

Пожежа могла виникнути внаслідок детонації бойового снаряда, на який наїхав пожежний танк

У Міністерстві оборони кажуть, пожежа могла виникнути внаслідок детонації бойового снаряда, на який наїхав пожежний танк. Про це повідомив прес-офіцер Міноборони України Дмитро Горбунов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У комітеті нацбезпеки прокоментували вибухи у Балаклії

Наслідки

Звичайне нехлюйство відповідальних працівників ЗСУ. Очевидно, висновків ніхто не зробив, лише на словах

У результаті пожежі ніхто не постраждав, у місті виставлені блок-пости, за інформацією поліції.

"Загорілася суха трава - дивно, що вона там була. Звичайне нехлюйство відповідальних працівників ЗСУ. Очевидно, висновків ніхто не зробив, лише на словах. Поліція твердить, що евакуації жителів немає. Але мешканці довколишніх сіл твердять зворотнє. Йде стихійна евакуація. Цим скористалися водії машин, беручи по 20 грн з людини на виїзд до села Пришиб та інших дальших сіл", - додає В'ячеслав Романовський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Горить ще один військовий об'єкт: залучили авіацію

Що було раніше у Балаклії

У Балаклії дислокується військова частина А-1352 (65-й ракетно-артилерійський арсенал - ГПУ). Донедавна його вважали найбільшим в Європі місцем, де зберігаються окремі види боєприпасів. Був утворений в 1918 році, і до цього часу його використовують. Його технічна площа становить 368 га. За паспортом дана база розрахована на 150 тис. тонн боєприпасів. Станом на 2009 рік там зберігалося приблизно 30% всіх запасів артилерійських снарядів в Україні. ЗМІ з посиланням на джерела писали, що там зберігаються боєприпаси від артилерійських снарядів невеликого калібру до ракет для зенітних комплексів С-300, але багато з них підлягали утилізації. 2010 року в Харківській обласній державній адміністрації повідомляли, що військова частина А-1352 в Балаклії перевантажена боєприпасами на 20% і щоб зменшити пов'язані з цим ризики, проводиться її розвантаження.

Автор: Радіо Свобода
  23 березня 2017 року близько 3 ночі  у Балаклії  стався вибух.  На той час на складах знаходилося приблизно 125 тис. тонн боєприпасів
23 березня 2017 року близько 3 ночі у Балаклії стався вибух. На той час на складах знаходилося приблизно 125 тис. тонн боєприпасів

23 березня 2017 року близько 3-ї ночі там стався вибух. На той час на складах було приблизно 125 тис. тонн боєприпасів. Містяни ховалися у підвалах чи масово тікали на автівках. За місце в машині, яка довозила до Харкова, брали 2,5 тис грн. Пізніше людей почали вивозити централізовано й безкоштовно. Ліквідацію пожежі почали лише через кілька днів, коли вибухи вщухли. Із міста та прилеглих територій евакуювали майже 20 тис. громадян. Вибухи пошкодили 373 споруди, триста з яких - житлові будинки. Версія слідства - диверсія на території бази.

У 2004 році сталася пожежа на складах у Новобогданівці Запорізької області. Загинули 5 осіб та постраждали 4. 2005-го ситуація в Новобогданівці повторилася. Того ж року пожежа виникла на 47-му арсеналі поблизу села Цвітоха Славутського району Хмельницької області. Дістали поранення 9 військовослужбовців арсеналу. 2008 року сталася НП на території 61-го арсеналу Південного оперативного командування Сухопутних військ Збройних сил України в Лозовій Харківської області. 2015 року сталася велика пожежа на військових складах у Сватовому Луганської області, де постраждали 16 людей, ще 4 місцевих жителів загинули. А за місяць на 65-му арсеналі у Балаклії була спроба підпалу. Генштаб повідомляв про невдалу диверсію. У вересні торік масштабна пожежа сталася на арсеналі поблищу Калинівки на Вінниччині.

Зараз ви читаєте новину «Пожежа на військовому складі в Балаклії: все, що відомо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути