четвер, 04 липня 2013 15:58

Спецтема: Жорстоке зґвалтування на Миколаївщині

"Посадити всіх міліціонерів". Більша частина Врадіївки пішла на ярмарку, а не на мітинг
6

Фото: Фото Андрія Жигайла

"Розігнати і спалити це все. Тут мій сусід працює, так вже три дні дома не появляться, - пхає перед собою "Ровера" 60-річний Валентин Іванович. Їхати не може, зламав педаль. Йде до райвідділку міліції Врадіївки, де сьогодні має відбутись громадське віче, - стільки міліціонерів нагнали, що тут такого не було, як вибори були. На всіх в'їздах до сіл стоять даішники,  перехрестя — даішники, біля ради ті в шоломах. Невже битись таки будуть. А сьогодні, між тим у нас ярмарок на Хитрому базарі, кожного четверга сюди все звозять".

О 9:30 біля райвідділу троє хлопців в майках від "Свободи" встановлюють намет. На райвідділ вішають прапор політичної сили. Повз раз за разом на велосипедах проїжджають місцеві жителі. Зупиняються, та питають коли буде починатись. На велосипеді кожен другий — громадського транспорту майже немає.

Врадіївка за 80 кілометрів від Миколаєва. Є найбільшим селищем області, має майже 10 тисяч населення. Носить назву в честь вахмістра Врадія, який отримав тут землю у позаминулому столітті.

О 10:00 біля входу до міліції не пройти, збираються кілька сотень людей. Більшість святково одягнуті, чоловіки у випрасуваних сорочках, жінки у хустинах. Мітинг починається з сварки. Дві жінки починають кричати до "свободівців", щоб ті забрали свої прапори, бо це громадське віче. За них вступається місцевий Анатолій 56 років.

"Хлопці ті молодці, хай будуть, вони не раз помагали нам", - кричить до жінок. Ті огризаються.

Виходить начальник міліції Валерій Коба, просить зняти прапор "Свободи" з держустанови.

"Ви не держустанова, а бандити, тому не збираємось це робити", - відповідає йому нардеп Анатолій Вітів.

Люди обступають вхід до райвідділу. Місця не вистачає, багато хто стоїть під деревами на газоні. Чорнобривці та тюльпани там витовкли ще під час штурму 29 червня.

Крики заглушують мегафоном. По черзі виступають, депутати та активісти. До мікрофона підходить Галина Крашкова, мати дівчини, яку зґвалтували. У цьому підозрюють двох місцевих міліціонерів Дмитра Поліщука та Євгенія Дрижака.

"Я прошу одного - покарати винних, вони мають сидіть. І хочу сказати, що б ті ґвалтівники сюди не приїжджали, бо їх тут повішають на стовпі. Я хоч стара, але сили вистачить. Дякую вам за те, що так нам помагаєте", - плаче жінка. Їй майже дві хвилини аплодують.

Біля воріт подвір'я хлопець у чорній майці "Адідас" та спортивних штанях розповідає журналістам про трьох чоловіків, до яких після погрому 30 червня райвідділу прийшли "беркутівці" та побили їх за це.

"Міліція тут працювала так: на них завжди крадіжки курей і кроликів вішала, і тепер вони постраждають", - розповідає хлопець. Називатись не хоче, каже готовий повести зацікавлених до побитих хлопців. За кілька хвилин зникає.

За квартал  від відділення працює четверговий ярмарок. Приїжджають раз на тиждень, на розкладачках продають крупи, олію, одяг та галантерею. Найближче до віче на лавці троє жінок торгують курчатами у великій картонній коробці. За десяток білоголових курчат хочуть 150 гривень.

"Нам селянам, ті мітинги ні до чого. Мені наприклад міліція вже два рази помагала. Раз коли мого сина побили, то найшли винного, він п'яний був, нічого не пам'ятав. А другий раз то у нас коняку вкрали, найшли на бойні так повернули", - розповідає Марія Матірна 58 років з села Соколівка, за 10 кілометрів від райцентру..

Від райвідділку чути крики "ганьба". До людей вийшов замміністра внутрішніх справ Віктор Дубовик. Каже що нікого, хто брав участь в розгромі райвідділу затримувати не будуть.

"Ми розуміємо, що це були емоції у людей. Всіх винних ми покараємо", - каже генерал.

По черзі виступають нардепи Едуард Леонов, Анатолій Вітів, Валентин Наливайченко, лідери місцевих організацій та партійних осередків. Під їх головуванням створюють територіальну громаду, що контролюватиме хід розслідування справи про зґвалтування та  діяльність місцевої міліції.

"Їх треба всіх розігнати, бо себе скомпрометували. Жили в одному селі, а так підставили нас - каже Дмитро Олешко 24 роки, - мене раз затримали, так мій сусід же допитував, і бив мене. Слава Богу, що відпустили. Два роки тому тут всіх чоловіків від 20 до 40 років, а це майже 2 тисячі людей тягали по міліції через вбивство місцевої дівчини. Тоді 11 чоловік, вдумайтесь — одинадцять зізнались в цьому. Та вони на 1000% перевиконали свій показник".

О 12:00 люди помаленьку розходяться. Троє "свободівців" у мегафон просять принести борщу.

"Хто тут добра господиня, принесіть борщу гарного. Я чув, що у Врадіївці її готують особливо смачно. Не думайте, що ми напрошуємось, просто хлопці голодні", - посміхається чоловік. Показує на двох кремезних хлопців з козацькими чубами, - "Подивіться на цих красенів, та якщо сподобається ,то вони женитись лишаться".

Зараз ви читаєте новину «"Посадити всіх міліціонерів". Більша частина Врадіївки пішла на ярмарку, а не на мітинг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути