вівторок, 05 липня 2022 10:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Помічник нардепа вісім років "зливав" РФ секретну інформацію

Помічник нардепа вісім років "зливав" РФ секретну інформацію
Помічника народного депутата підозрюють у держзраді. Фото: rada.gov.ua

Служба безпеки України викрила на державній зраді завербованого російськими спецслужбами помічника народного депутата.

Агент здійснював розвідувально-підривну діяльність в органах української влади, повідомила пресслужба СБУ 5 липня. Його ім'я, як і ім'я народного депутата, на якого він працював, СБУ не називає.

Посадовця завербував співробітник Федеральної служби безпеки Юрій Водолазків під час поїздки до Москви. Згодом той передав агента на "зв'язок" своєму керівнику Дмитру Зубарєву, за даними СБУ.

"Своєму російському куратору зрадник передавав розвіддані про міжнародну співпрацю, внутрішньополітичний курс, зміцнення кордону з Російською Федерацією і проведення АТО/ООС на сході України. Для збору розвідданих зрадник використовував широке коло особистих знайомств і статус помічника чинного нардепа", - ідеться в повідомленні.

За співпрацю з ворогом агент щомісячно одержував від російських спецслужб від $1,5 тис. до 4 тис.

"Винагорода" зростала залежно від рівня складності завдань і термінів їх виконання", - додали в СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як рухаються справи щодо зрадників - інфографіка

В Офісі генпрокурора уточнили, що обвинуваченого завербували у лютому 2014 року. Працював на РФ він до лютого 2022-го. Посаду помічника народного депутата зрадник зайняв у вересні 2019-го.

"Він отримав доступ до інформації, яка надходить до Верховної Ради від центральних органів державної влади, в тому числі із грифом обмеження доступу. Він особисто складав аналітичні матеріали та передавав їх представниками ФСБ РФ за грошову винагороду. За весь період такої своєї діяльності обвинувачений отримав від співробітників ФСБ не менше $71 тис.", - інформує ОГ.

Зрадника затримали у Києві та повідомили про підозру. До оголошення вироку він перебуватиме під вартою. Досудове розслідування вже завершили. Матеріали передали в суд.

Зрадників України можуть засудити від 10 до 12 років позбавлення волі за пособництво країні-агресорці. Верховна Рада посилила відповідальність за колабораціонізм, ухваливши відповідний законопроєкт.

Зараз ви читаєте новину «Помічник нардепа вісім років "зливав" РФ секретну інформацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути