субота, 28 травня 2022 13:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Побиття, тортури і невідомі уколи - росіяни знущаються над офіцерами ЗСУ і бійцями "Азову"

Побиття, тортури і невідомі уколи - росіяни знущаються над офіцерами ЗСУ і бійцями "Азову"
Російські окупанти з особливою жорстокістю застосовували тортури до військовополонених. Фото: t.me/denisovaombudsman

Російські окупанти з особливою жорстокістю застосовували тортури до офіцерського складу Збройних сил України та бійців загону спецпризначення "Азов".

Під час допитів українських військовополонених ставили на коліна, били прикладом від автомата по пальцях ніг і відкритих ранах, застосовували плоскогубці, закидали зашморг на шию і душили. До того ж, катували електрострумом, били киянкою та ногами. Історіями катувань українських військових у полоні РФ продовжує ділитися омбудсменка Людмила Денісова.

"Українські військовослужбовці повідомили, що рашисти їм вводили невідомі препарати на літеру "М", після чого вони непритомніли та втрачали пам'ять. Окупанти змушували українських солдатів вчити вірш "Простите нас, родные россияне", гімн РФ, історію створення герба та прапора РФ, інакше – застосовували тортури і катування", - додала вона в Telegram.

Більшість українських захисників взяли в полон під Маріуполем на Донеччині.

"Спочатку їх утримували в підвалах і господарських спорудах. Потім етапували до гауптвахти, слідчого ізолятору в місті Донецьку та виправної колонії №120, які розташовані на тимчасово окупованій території. У подальшому наших військових перевели до слідчих ізоляторів Таганрога і Воронежа", - розповіла Денісова.

Під час етапування українським воїнам замотували очі скотчем, одягали на голову мішок, зв'язували руки мотузками. У полоні українських військовослужбовців катували – погрожували вбивством, били та принижували, за словами омбудсменки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збиралися воювати в Україні тиждень: ЗСУ взяли в полон босих і голодних окупантів

Українські жінки-військовополонені, яких росіяни утримували в Донецькому СІЗО, розповіли, що в камерах, розрахованих на 2-3 особи, їх перебувало щонайменше 17-20.

"Замість санвузла – відро. Жінки були позбавлені засобів гігієни та можливості помитися. Стосовно них чинився психологічний тиск - на їхніх очах жорстоко били українських полонених чоловіків. Також полонянок примушували до статевих актів", - розповіла Денісова.

Необхідну медичну допомогу пораненим українським захисникам не надавалась.

"Лікар оглянув їх лише перед переміщенням до табору військовополонених у місті Севастополі, де допомогу надавали представники МКЧХ. Українцям не давали воду, лише 1,5 літра на 30-40 осіб, обмежували у харчуванні – на території ОРДО денний раціон складався зі шматка хліба і сала. Інколи даючи м'ясо рашисти знущалися і казали, що воно "людське", - повідомила омбудсменка.

Зв'язатися з рідними військовим також не давали.

Російські терористи, які захопили частину Київської та Чернігівської областей, влаштовували страти цивільних, піддавали їх тортурам і вчиняли інші звірства, які можуть кваліфікувати як воєнні злочини.

У квітні співробітники організації Human Rights Watch (HRW) відвідали 17 міст і сіл на Київщині та Чернігівщині. Вони задокументували 22 позасудові страти, дев'ять випадків незаконного позбавлення життя, шість потенційних випадків насильницького зникнення і сім випадків тортур. До того, правозахисники записали 21 свідчення мирних про те, як їх незаконно утримували під вартою в нелюдських умовах.

Зараз ви читаєте новину «Побиття, тортури і невідомі уколи - росіяни знущаються над офіцерами ЗСУ і бійцями "Азову"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути