Ексклюзиви
субота, 01 лютого 2014 07:03

Побиті донецькі евромайданівці впізнали нападаючих
10

Фото: Фото: Тетяна Заровна

54-річний активіст Олег Желнаков пізнав людину, яка керувала його побиттям увечері 25 січня. Це сталося в районі пам'ятника Шевченка в Донецьку на очах у інших евромайданівців і працівників міліції. Желнакова доставили на "швидкій" в обласну травматологію. У нього струс мозку і пошкоджено око. Досі, за словами потерпілого, міліція не приступила до пошуку винних. Тому Желнаков вирішив поширити заяву про те, що пізнав спортсмена, який керував розправою.

- Я познайомився з цією людиною 19 січня - коли на наш Євромайдан уперше нагрянули титушки, і тоді ж сфотографував, - розповів постраждалий активіст Gazeta.ua. - Наступного дня після нападу у мене прийняв заяву слідчий Ворошиловського райвідділу міліції, але ніякої іншої роботи по справі не проводилася. Прошу начальника міської міліції Кириндясова, начальника Ворошиловського РОВД Зіборова - реагуйте. Я готовий передати фотографію людини.

- Саме цей персонаж був організатором нападу і на мене, - говорить другий постраждалий активіст Станіслав Федорчук. – А ще є фото людини, яка погрожувала мені та іншим активістам смертю, якщо ми вийдемо ще раз на мітинг.

Станіслав Федорчук, його батько і ще 3 активістів були побиті 22 січня після мітингу на честь Дня Соборності. Близько 10 молодиків напали на них на відстані більше 1 км. від місця проведення акції.

- З 22 січня міліція не задала більше жодного запитання після складання нами заяв. Справа покладена в стіл і збирає пилюку, - каже Федорчук.

Донецьк на сьогодні являється, напевно, єдиним містом в Україні, де люди бояться підтримувати акції Євромайдану. Активісти пояснюють, що існує реальна загроза для їх здоров'я. У Ворошиловський райвідділ міліції Донецька поступило близько 20 усних та письмових звернень з приводу загроз, розкриття персональних даних, перешкоди журналісткій діяльності і фізичного насильства відносно евромайданівців. Біля пам'ятника Тарасу Шевченку де раніше збирався Євромайдан, тепер двічі на день проводять свої мітинги агресивно налаштовані прибічники Януковича. Ті люди, яких активісти звинувачують в нападах, представлені керівниками регіону як захисники облдержадміністрації. Минулої неділі на мітингу на підтримку Януковича вони побилися між собою, використовуючи дерев'яні біти.

- Євромайдан в Донецьку виходив протягом двох місяців, не зважаючи ані на погодні, ані на політичні умови, - коментує ситуацію Федорчук. - Однак, починаючи з 19 січня на Євромайдан в Донецьку почали привозити тітушек з спортивних клубів області під керівництвом Гагіка Агавеляна. Частина активістів отримала фізичні травми, крім того, сталися численні випадки нападу на журналістів. Всі факти були зафіксовані заявами. Однак, після побиття Желнакова стало остаточно зрозуміло, що міліція в Донецьку, як зрештою і вся влада, виступають на боці силового розгону Євромайдану. Зважаючи на це, робоча група прийняла рішення тимчасово звернутися до активістів Євромайдану в Донецьку з проханням не виходити до памятника Шевченку. Я вважаю, що головним нашим завданням є не продемонструвати здатність підставитися під битки відморозків, а зробити максимум аби силовий сценарій розгіну Євромайдану в Донецьку не був реалізований. Щодо безпеки, то можу сказати, що вона наразі тільки в наших руках. Керівництво Донецька дало нам прямо зрозуміти, що кримінал керує операціями з фізичного насильства над активістами Євромайдану, а вони разом з МВС - нічим зарадити не можуть.

20 січня агресивну поведінку лідера вірменської общини Донеччини Гагіка Агавеляна випробував на собі експерт Ради Європи правозахисник Андрій Юров. Він прибув в Донецьк, відстежуючи ситуацію з дотриманням прав людини під час мітингів в українських містах. Експерт заявив, що не підтримує жодну із сторін. Проте прибічники ПР тричі брали його в кільце, чинячи тиск та висловлюючи образи. Їх діями керував особисто Агавелян. А чоловік, в якому Федорчук та Желнаков впізнали свого кривдника, брав активну участь. Того вечора він назвався Сергієм та пояснив: "Ми підтримуємо владу, за яку віддавали голоси".

Зараз ви читаєте новину «Побиті донецькі евромайданівці впізнали нападаючих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути