неділя, 13 листопада 2022 08:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Підрив довіри до Путіна й розкол ідеології в Кремлі – ISW оцінили наслідки для Росії після втечі з Херсона

Підрив довіри до Путіна й розкол ідеології в Кремлі – ISW оцінили наслідки для Росії після втечі з Херсона
Втеча російських окупантів з Херсона ще більше підірвала довіру до російського диктатора Володимира Путіна. Фото: eastnews.ua

Втеча російських окупантів з Херсона ще більше підірвала довіру до російського диктатора Володимира Путіна.

Також відступ росіян поставив під сумнів здатність керівника Кремля виконувати військові обіцянки. Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни станом на вечір 12 листопада.

Зокрема, експерти вказали, що Олександр Дугін, якого називають ідеологом "русского миру", відкрито розкритикував президента РФ.

"Він заявив, що Путін, як "самодержавець", "повинен врятувати свою націю сам, інакше на нього чекає доля "короля дощів" (натякнув, що Путіна буде вбито, зіславшись на "Золоту гілку" сера Джеймса Фрейзера, де мовилося про те, що короля було вбито, тому що не зміг доставити дощ серед посухи", – пояснили у звіті ISW.

За словами фахівців, Дугін водночас применшив роль інших.

"Ідеолог "русского миру" зазначив, що командувач російськими окупаційними військами в Україні Сергій Суровікін не несе відповідальності за політичне рішення про вихід з Херсона. Дугін підкреслив, що самодержець не може виправити це відхилення від ідеології одними публічними виступами, наголосивши, що "межа досягнута", – розповідають в ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скуповують випивку й закуску ‒ до Мелітополя привезли нову партію російських "мобіків"

Ба більше, Дугін згадав про застосування тактичної ядерної зброї, назвавши його "кінцем". Він продовжив зауваження, що запізнілі російські зміни у військовій кампанії не спричинили жодного впливу на зміну перебігу війни.

Також аналітики ISW зауважили, що російські пропагандисти дедалі частіше вимагають від Кремля та вищого військового командування кинути всі сили на війну проти України. Серед них, зокрема, Володимир Соловйов. Він закликав до повної мобілізації, а також звільнення некомпетентних чиновників після втечі росіян з Херсона.

"Пряма критика Путіна в середовищі провоєнної спільноти є майже безпрецедентною, а гучна атака Дугіна на Путіна може свідчити про зміни серед російських націоналістичних ідеологів", – вказують фахівці.

В ISW додали, що деякі російські воєнні блогери натякнули, що Кремль зрадив Херсон, "продавши", а інші – що Кремль постійно здає території, не питаючи росіян.

"Вони також поставили під сумнів легітимність заявленого 87% рівня підтримки російської анексії Херсонської області", – підсумували аналітики.

11 листопада українські війська зайшли до Херсона. Воїнів зустрічали жителі. Місто росіяни окупували на початку березня.

Міністерство оборони РФ заявило, що всіх окупантів, які перебували на правому березі Дніпра, вивели на лівий берег.

Росіяни перед втечею з Херсона знищили всю критичну інфраструктуру – зв'язок, постачання води, тепла, електрики.

11 листопада також у місті відновили трансляцію українського телебачення і радіо.

Зараз ви читаєте новину «Підрив довіри до Путіна й розкол ідеології в Кремлі – ISW оцінили наслідки для Росії після втечі з Херсона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути