Ексклюзиви
четвер, 18 березня 2021 09:06

Україну сколихнуло звіряче вбивсто 7-річної дівчинки: як уберегти дітей і на кого звертати увагу
5

11 березня Україну сколихнула страшна новина: у Щасливому на Херсонщині знайшли зґвалтованою і задушеною 7-річну Марію Борисову. Вона зникла 7 березня, коли гралася з 10-річним братом і сусідськими дітьми неподалік дому. Востаннє її бачили біля будинку батька. Що було далі – ніхто не знав.

На ґвалтівника і вбивцю поліцейські вийшли 13 березня. Того дня в селі прощалися з дівчинкою. А оперативники продовжували пошуки підозрюваного. Сусід батька Марійки – 62-річний Микола, - був серед них. Поліцейські знайшли його з порізаними венами, надали допомогу й відправили до лікарні. Наступного дня отримали результат ДНК-експертизи, яка встановила його причетність до злочину.

Автор: facebook.com/khersonpolice.official
  У Щасливому на Херсонщині поховали 7-річну Марію Борисову. Зникла 7 березня. За 5 днів її тіло знайшли в недобудові. Була зґвалтована й задушена, за результатами експертизи
У Щасливому на Херсонщині поховали 7-річну Марію Борисову. Зникла 7 березня. За 5 днів її тіло знайшли в недобудові. Була зґвалтована й задушена, за результатами експертизи

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де вбивали 7-річну Марію Борисову: місцеві провели своє розслідування

Звісток про них чекала вся Україна

Схожа смерть спіткала 13-річну Інну Дубік із села Миролюбівка П'ятихатського району на Дніпропетровщині. Зникла 23 червня 2019-го. Удень пішла до магазину по хліб та лимонад і не повернулася. Батьки про її зникнення повідомили за шість днів. Не одразу помітили відсутність доньки, бо пиячили. Тіло школярки знайшли в хащах край села 5 липня. Її зґвалтували й задушили. Того ж дня затримали підозрюваного у вбивстві. Йому на той час було 24 роки, родом із Сумщини. У селі жив недавно. Мав прізвисько Димок. Пас овець у місцевого фермера. З Інною був знайомий. Він і вказав, де заховав тіло. Слідчим пояснив: коли лишився з дівчиною наодинці, вирішив її зґвалтувати. Аби нікому не розповіла - задушив. Чи є вирок у справі - невідомо.

Автор: dp.npu.gov.ua
  Зникнення 13-річної Інни Дубік із села Миролюбівка П’ятихатського району на Дніпропетровщині батьки помітили за 6 днів. Дівчину знайшли зґвалтованою й задушеною в хащах
Зникнення 13-річної Інни Дубік із села Миролюбівка П’ятихатського району на Дніпропетровщині батьки помітили за 6 днів. Дівчину знайшли зґвалтованою й задушеною в хащах

13 червня 2019-го в Іванівці на Одещині зникла 11-річна Дарина Лук'яненко. Близько 14:00 дівчинка вийшла з місцевого Привозу, де працює її мати, і більше її ніхто не бачив. Телефон не відповідав. Тіло Дарини знайшли після 3-го візиту до місцевих підприємців Тарасових на шостий день пошуків, 19 червня. Виявили у вигрібній ямі вуличного туалету. У злочині одразу запідозрили їхнього сина Миколу. На перших допитах зізнався, що злочин планував. Хотів дівчинку зґвалтувати. Тому заманив у двір і накинувся. Дарина пручалася, Тарасов душив її, доки не знепритомніла. Зґвалтувати не зміг "через фізичну неспроможність". Вирішив убити дівчину. Проштрикнув їй сонну артерію. Щоб кров не розбризкувалася, одягнув на голову пакет. А тоді, щоб приховати сліди злочину, прив'язав до ніг 5 камінців і кинув тіло в яму. Одяг облив бензином і спалив. Його засудили до 15 років за ґратами 21 січня цього року. Батьки дівчинки та прокуратура подали апеляції.

Автор: od.npu.gov.ua
  11-річну Дарину Лук'яненко з Іванівки на Одещині протягом 6 діб шукали понад 500 людей. Тіло виявили у вигрібній ямі туалету підприємців Тарасових. Єдиний підозрюваний - молодший син подружжя  - Микола. Він брав активну участь у пошуках зниклої
11-річну Дарину Лук'яненко з Іванівки на Одещині протягом 6 діб шукали понад 500 людей. Тіло виявили у вигрібній ямі туалету підприємців Тарасових. Єдиний підозрюваний - молодший син подружжя - Микола. Він брав активну участь у пошуках зниклої

25 серпня 2018 року оголосили в розшук 16-річну Діану Хріненко із села Суботці Знам'янського району на Кіровоградщині. Пішла на свято до Дня Незалежності й не повернулася. Тіло зниклої знайшли 26 березня 2019-го під час польових робіт поблизу села Нова Поляна. Підозрюваного у вбивстві дівчини шукали 10 місяців. Це 28-річний Микола Середницький із села Новотрепівка Знам'янського району. Ховався в Польщі. 13 серпня 2019 року його затримали тамтешні правоохоронці. Суд над ним триває.

Автор: Facebook Діани Хріненко
  16-річна Діана Хріненко із села Суботці на Кіровоградщині зникла у ніч на 25 серпня 2018-го. За 7 місяців її останки знайшли закопаними в полі сусіднього села
16-річна Діана Хріненко із села Суботці на Кіровоградщині зникла у ніч на 25 серпня 2018-го. За 7 місяців її останки знайшли закопаними в полі сусіднього села

26 червня 2017-го в місті Гірник на Донеччині знайшли мертвою 6-річну Аліну Васютину. Зникла 19 червня, коли пішла до магазину за морозивом. Дитину шукали 8 діб. Тіло з ножовим пораненням виявили в підвалі занедбаного будинку. Дівчинку зґвалтували, встановила експертиза. За підозрою у вбивстві поліція затримала місцевого 33-річного чоловіка. Раніше мав судимість за крадіжку, зловживав алкоголем. Він вдарив дівчинку не менше 40 разів ножем, потім душив подушкою, а коли дівчинка знепритомніла, зґвалтував. На допиті зізнався у скоєному. Отримав довічне ув'язнення.

Автор: Євген Бондаренко
  У місті Гірник на Донеччині знайшли мертвою 6-річну Аліну Васютину. Тіло з ножовим пораненням виявили в підвалі занедбаного будинку. Дівчинку зґвалтували, встановила експертиза.
У місті Гірник на Донеччині знайшли мертвою 6-річну Аліну Васютину. Тіло з ножовим пораненням виявили в підвалі занедбаного будинку. Дівчинку зґвалтували, встановила експертиза.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивство Марії Борисової: чому в селі бояться підозрюваного

Хто нападає – педофіл чи здоровий?

Найчастіше ґвалтують не педофіли. А повністю здорові люди, каже психіатр Олександр Іванов.

"Педофілів приблизно один відсоток. Решта йдуть на злочин під впливом горілки, когось жінка не розуміє, когось покинули. І от він обирає слабшого, хто не дасть відсічі", - каже Іванов.

Діти не захищені

Законодавчо діти, з точки зору жертв, ніяк не захищені. А батьки не несуть відповідальності за те, де бувають діти, з ким, чим займаються. Поки з ними щось не станеться. Так вважає адвокат Сергій Старенький.

"Діти часто пересуваються самі вулицями, граються. Без нагляду батьків чи будь-кого з дорослих. І ніхто за це не відповідає. Щонайбільше, приміром, дільничний може насварити матір. Це теж частина проблеми, на яку треба звертати велику увагу", - каже Старенький.

Хто частіше стає жертвами злочинів

Частіше жертвами злочинів стають діти із сімей, де немає спілкування й повного взаєморозуміння з дорослими, говорить Олександр Іванов.

"Це в жодному разі не категоричне судження. Але така закономірність є. Діти з сімей, де батьки вміють заохотити до спільного відпочинку, де дитина може підійти з будь-яким питанням і отримати відповідь, де існує цілковита довіра, рідше стають жертвами злочинів", - каже Іванов.

Батьки мають вдвічі ретельніше пильнувати дітей

Як би можна було виправити ситуацію

Діти не повинні залишатися самі. Особливо в місяцях з підвищеною небезпекою. Батьки й педагоги мають приділяти більше уваги. А поліція має працювати на запобігання злочинів. Збільшення покарання за злочини проти дітей не допоможе і не призводить до зменшення злочинів, каже Сергій Старенький.

"В селі, де зґвалтували й вбили Марійку, живе 4 десятки колишніх засуджених. Є люди, які мають психічні відхилення. Тому батьки мають удвічі ретельніше пильнувати дітей. Дільничний має знати біографію, всі звички й можливості кожного, хто може нести загрозу. А якщо ще й був випадок, що підозрюваний душив дітей, бив, показував статеві органи – це кримінальний злочин. Розпуста чи як мінімум хуліганство. І те, що ніяка робота не була проведена з цим чоловіком – це вже неналежне виконання обов'язків правоохоронцями", - говорить адвокат.

Якщо людина хоч раз підняла руку на чужу дитину – має бути ізольована. А якщо ще й перед кимось заголювалася, маючи за плечима судимості, має іти у в'язницю, як рецидивіст, додає Іванов.

2 листопада 2019 року в Одесі зникла 14-річна Дарина Дробот. Удень пішла з друзями гуляти й не повернулася. Ввечері про її зникнення до поліції повідомила мати. Наступного ранку дівчину знайшли вбитою у лісосмузі в Лиманському районі на Одещині. Перед смертю була зґвалтована. Підозрюваного затримали за кілька днів. Ним виявився знайомий Дарини - 15-річний Кирило Оленич. Він очікує на вирок.

Зараз ви читаєте новину «Україну сколихнуло звіряче вбивсто 7-річної дівчинки: як уберегти дітей і на кого звертати увагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути