середа, 23 травня 2012 16:28

Під час виборів в Єгипті застрелили поліцейського

У Єгипті, де в даний час проходять президентські вибори, застрелили поліцейського, що чергував на одній з виборчих дільниць. Правоохоронець став випадковою жертвою з'ясувань відносин між прихильниками двох кандидатів.

Місцеві ЗМІ, між тим, повідомляють про високу явку виборців - щоб віддати свій голос людям доводиться відстояти довгу чергу. Поки вибори проходять без масових порушень, проте деякі вже звинуватили колишнього соратника поваленого президента Хосні Мубарака Ахмада Шафіка у купівлі голосів і фальсифікації.

Приміром, одна єгиптянка була затримана після того, як намагалася сфотографувати свій бюлетень. Вона проголосувала за Шафіка і хотіла отримати від прихильників цього політика грошову компенсацію за свій голос.

Деякі спостерігачі також повідомляють, що Шафік оплатив кілька автобусів для транспортування єгипетських коптів до ділянок для голосування. Більшість коптів підтримують саме колишнього прем'єр-міністра Єгипту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова влада Єгипту пригноблює народ сильніше Мубарака

Іноді між прихильниками різних кандидатів виникають невеликі сутички. Зокрема, на одній зі станцій каїрського метрополітену сталася бійка між прихильником Шафіка і виборцями, які підтримують інших кандидатів.

Вибори триватимуть два дні - 23 і 24 травня. Понад 52 мільйонів єгиптян будуть вибирати з 12 кандидатів. Передбачити підсумки голосування аналітики не беруться. З 50 мільйонів зареєстрованих виборців, згідно з опитуваннями, близько третини поки ще не зробили остаточний вибір.

Зараз список фаворитів складається з п'яти прізвищ. Найбільш відомий світу 75-річний колишній міністр закордонних справ Єгипту і глава Ліги арабських держав Амр Муса. Він представляє світський сектор місцевої політики. Слідом за ним йде Ахмед Шафік - колишній командувач ВПС Єгипту, ненадовго очолив уряд у розпал протестів у лютому 2011-го.

Третій - незалежний кандидат Абдул Монейм Абул Фотух - помірний ісламіст, вигнаний з рядів "Братів-мусульман" за самовисування. Четвертий - офіційний представник "Братів", голова ісламістської "Партії свободи і справедливості" Мухаммед Мурсі, що хоче повернути Єгипту закони шаріату.

І п'ятий - колишній журналіст, соціаліст Хамдіна Саббаха - ветеран єгипетської опозиції, активний учасник повстання 2011 року, критик США і Ізраїлю, що вважається "альтернативним" кандидатом між ісламістами (Мурсі і Абульфутухом) і "старорежімнікамі" (Мусою і Шафіком).

Підсумки першого туру виборів підведуть 28 травня. Для перемоги кандидату необхідно набрати більше 50% голосів.

Зараз ви читаєте новину «Під час виборів в Єгипті застрелили поліцейського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути