понеділок, 31 жовтня 2011 16:01

Спецтема: Війна у Лівії

Перемогу над Каддафі приписали Хілларі Клінтон

Перемогу над Каддафі приписали Хілларі Клінтон

Коаліція, яка здійснювала операції проти режиму Муаммара Каддафі в Лівії, на самому початку воєнних дій знаходилася на межі розвалу і зобов'язана своїм збереженням держсекретареві США Гілларі Клінтон. Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на слова європейського дипломата, який розповів на умовах анонімності про роль США в лівійській кампанії.

Клінтон допомогла врегулювати конфлікт між Францією та Італією. Як повідомляє газета, прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі був розлючений через те, що французькі винищувачі завдали удару по лівійським військам 19 березня за три години до офіційного початку кампанії. Берлусконі, за інформацією видання, звинуватив Париж у намірі затьмарити НАТО і пригрозив закрити італійські повітряні бази для літаків альянсу. Врегулювати цю суперечку, як розповів співрозмовник газети, і допомогла Клінтон.

Крім того, як повідомляє The Washington Post, саме Клінтон переконала Барака Обаму визнати Національну перехідну раду (НПР), створену повстанцями, всупереч рекомендаціям юристів Держдепартаменту. Це дозволило опозиції отримати доступ до активів режиму Каддафі, замороженим в США. Клінтон переконала визнати НПР і багато інших країн.

Військова операція НАТО в Лівії почалася 19 березня. Вона стала можливою завдяки резолюції Радбезу ООН, прийнятої 17 березня. Резолюція санкціонувала військові заходи для захисту мирного населення, виключаючи наземну операцію.

Зараз ви читаєте новину «Перемогу над Каддафі приписали Хілларі Клінтон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути