субота, 18 лютого 2023 23:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Пенсії індексують: коли і на скільки

Пенсії індексують: коли і на скільки
У 2023 році пенсії для українців знову будуть підвищені. Фото: РБК-Україна

У 2023 році пенсії для українців знову будуть підвищені.

Вже цього березня уряд проведе індексацію пенсій на 20%. Під індексацію підпадатимуть усі категорії, визначені в Законі "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", повідомив під час засідання уряду прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"За дорученням президента України ми робимо індексацію пенсій попри те, що законом України про державний бюджет на 2023 рік така індексація не є обов'язковою. Уряд виконує свої зобов'язання перед людьми. Ми допомагаємо тим, хто цього найбільше потребує. Індексація виплат торкнеться більш ніж 10 мільйонів українців", – зазначив очільник Уряду.

Крім того, цьогоріч уряд збереже всі доплати до пенсії за віком у межах програми, яку ініціював Володимир Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виплати роботодавцям за працевлаштування переселенців: що змінилося

Денис Шмигаль підкреслив, що пенсіонери віком понад 80 років продовжать отримувати щомісячну доплату в 500 грн. Для пенсіонерів віком 75-80 років ця доплата становить до 400 грн на місяць, а для пенсіонерів 70-75 років – до 300 грн.

"Загалом цього року держава планує витратити на пенсійне забезпечення понад 700 млрд грн. Попри війну, ми знаходимо можливості підвищувати виплати, допомагати та підтримувати", – наголосив прем'єр-міністр.

За словами Шмигаля, у 2022 році держава спрямувала на соціальні виплати близько 800 млрд грн. Зокрема, на пенсії було спрямовано 575 млрд грн. Це на 65 млрд грн, або на 12,5% більше, ніж у 2021 році.

Цьогоріч в Україні розпочнуть процес запуску накопичувальної пенсійної системи.

Усі працюючі зможуть сплачувати додаткові внески на особистий накопичувальний рахунок. Про це в ефірі національного телемарафону розповіла перший заступник міністра соцполітики Дар'я Марчак.

Таким чином, після досягнення пенсійного віку українці зможуть отримувати відразу дві пенсійні виплати. А накопичувальну пенсію можна буде передати у спадок.

Зараз ви читаєте новину «Пенсії індексують: коли і на скільки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути