Ексклюзиви
вівторок, 18 жовтня 2022 13:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Звідки РФ била по Києву: у Повітряних силах відповіли

Звідки РФ била по Києву: у Повітряних силах відповіли
РФ вдарила ракетами по Україні. Фото: pixabay.com

Зранку 18 жовтня Російська Федерація атакувала Київ зі стратегічних бомбардувальників-ракетоносців. Били ракетами Х-101 та Х-555.

Ворог вдарив по столиці із Ростовської області. Про це заявив речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону, передає Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки електростанцій зруйнувала РФ в Україні: Зеленський озвучив дані

"Атакують стратегічною авіацією – це шість літаків, стратегічні бомбардувальники-ракетоносці з ракетами Х-101 та Х-555. Цього разу атакували з Ростовської області, ближче до України. Бо коли з Каспію атакують, доки ракета долетить на швидкості 900 кілометрів за годину, то є можливість і швидше відреагувати, і людям піти в укриття. У цьому випадку часу було менше, літаки підлетіли ближче і завдали ударів по різних областях", – наголосив він.

Ігнат зазначив, що 100% ракет, які запускають російські окупанти, збити неможливо.

Ракети Х-101 можуть вражати цілі на дистанції у 5 тис. км. Вага бойової частини, яка детонує під час вибуху, може складати до 960 кг. Саме через це, ця зброя може завдавати великих руйнувань будівлям. Ці ракети запускаються зі стратегічних бомбардувальників Ту-160 та Ту-95, які є на озброєнні в РФ.

Ракети Х-555 - це модернізована версія радянських ракет Х-55. У них покращена система управління та точність. Ракети можуть мати, як звичайну фугасну, так і касетну бойову частини. Можуть вражати цілі за 2 - 2,5 тис. км.

Більшість ракет, якими РФ обстрілює Україну, після пуску втрачають зв'язок із літаком. Через це ними неможливо управляти дистанційно, чи змінювати траєкторію польоту. Єдиний спосіб їх ліквідувати - це знищити за допомогою систем ППО або за допомогою станцій радіоелектронної боротьби анулювати "програму" з координатами цілі, яка була закладена в ракету перед пуском. Тоді снаряд летітиме прямо, поки у нього не закінчиться пальне.

Уранці 18 жовтня Росія знову атакувала низку міст. Зокрема, у Дніпрі пролунало кілька вибухів. Над містом піднімається стовп диму. Журналіст Андрій Цаплієнко повідомив, що Росія завдала удару по місту.

Як пишуть очевидці в мережі, неподалік від місця вибуху в житлових будинках повилітали вікна. Рятувальники тим часом вже прибули на місце займання.

У Дніпрі дві ракети поцілили в об'єкт енергетичної інфраструктури, є серйозні пошкодження, повідомив заступник керівника Офіса президента Кирило Тимошенко. Через обстріли у місті тимчасово зупинив роботу тролейбусний маршрут №6 та автобусні маршрути №18 та №134, повідомив департамент транспорту.

Про серію вибухів повідомляють і в Харкові. Голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов зазначив, що росіяни завдають ударів по обласному центру та району. За 5 хв. у Харкові прогриміли дві серії вибухів. Попередньо, під ударом район одного із промислових підприємств міста, уточнив міський голова Ігор Терехов в Тelegram.

У Житомирі вранці 18 жовтня росіяни, попередньо, двічі вдарили по об'єкту енергозабезпечення. На місці працюють рятувальники ДСНС, повідомив Тимошенко. Місцеві повідомляють, що в місті зникло світло.

На лівому березі Києва помітили проліт трьох російських ракет вранці 18 жовтня. Після цього стався вибух. Без світла залишилася Троєщина.

Зараз ви читаєте новину «Звідки РФ била по Києву: у Повітряних силах відповіли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути