Ексклюзиви
понеділок, 11 квітня 2022 05:01

Окупанти РФ викрали джерела іонізуючого випромінювання - житимуть недовго

Окупанти РФ викрали джерела іонізуючого випромінювання - житимуть недовго
Загарбники викрали джерела радіації з зони відчудження. Фото: Укрінформ

У Зоні відчуження "орки" розграбували дві дослідницькі лабораторії та вивезли джерела іонізуючого випромінювання та зразки паливних матеріалів.

Про це у Facebook повідомило Державне агентство України з управління зоною відчуження.

У місті Чорнобиль існувало дві лабораторії для досліджень актуальних проблем радіаційного впливу, характеристик речовин, варіантів поводження із радіоактивними матеріалами для подальшого прийняття рішень щодо роботи по різних напрямках у зоні відчуження.

"Окупантами викрадено та пошкоджено 133 джерела сумарною активністю порядку 7 млн Беккерелів. Це можна порівняти із 700 кг радіоактивних відходів із наявністю бета та гамма-випромінювання. Навіть невелика частина цієї активності є смертельно небезпечною при непрофесійному та неконтрольованому поводженню з ним", - йдеться в повідомленні агенства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін виділив перший мільярд на відновлення звільнених територій

На даний час місцезнаходження викрадених джерел невідомо. Ступінь збереження та безпеки калібрувальних джерел та зразкових радіоактивних розчинів встановити неможливо, а стан пошкоджених буде з'ясований після проведення відповідної інвентаризації та вимірів.

"Джерела випромінення та частини палива були вивезені "на сувеніри". Такі вчинки заберуть пальму першості премії Дарвіна навіть у тих приречених рашистів, які місяць вдихали пил "Рудого лісу", та знаходились у ньому", - додали в агенстві.

Російські окупанти, які захопили Чорнобильську АЕС, проїхали на своїй бронетехніці без радіаційного захисту через "Рудий ліс". Ця зона є високотоксичною. Рашисти підняли хмари радіоактивного пилу.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти РФ викрали джерела іонізуючого випромінювання - житимуть недовго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути