Ексклюзиви
понеділок, 12 червня 2023 08:07

Охолодження реакторів Запорізької АЕС: у МАГАТЕ висловили стурбованість

Охолодження реакторів Запорізької АЕС: у МАГАТЕ висловили стурбованість
У МАГАТЕ стурбовані падінням рівня води у Каховському водосховищі. Фото: apnews.com

Експертам Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) потрібен ширший доступ до території Запорізької атомної електростанції.

Вони хочуть перевірити "суттєвої розбіжності" у даних про рівень води у Каховському водосховищі, яке використовується для охолодження реакторів станції. Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, повідомляється на сайті агентства.

За словами Гроссі, рівень Каховського водосховища швидко падає з того часу, як було серйозно пошкоджено нижню греблю через підрив ГЕС російськими окупантами.

Згідно з даними, отриманими експертами МАГАТЕ на майданчику ЗАЕС, 11 червня рівень води на Запорізькій ТЕС (ЗТЕС) оцінювався в 11,27 метра порівняно з майже 17 метрами до руйнування греблі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останній енергоблок ЗАЕС переводять у режим "холодної зупинки"

Вода продовжує падати в інших місцях водосховища, що може призвести до різниці приблизно два метри порівняно з рівнем, про який повідомляє ЗТЕЦ. Рівень води є ключовим параметром для тривалої роботи водяних насосів.

"Можливо, ця розбіжність у виміряних рівнях викликана ізольованою водоймою, відокремленою від більшого водосховища. Але ми зможемо дізнатися про це тільки тоді, коли отримаємо доступ до ТЕС", ‒ наголосив Гроссі.

У МАГАТЕ також повідомили, що за поточної висоти водосховища Запорізької ТЕС водяні насоси продовжують працювати. Проте зараз вони не експлуатуються постійно, оскільки і канал ЗТЕС, і великий ставок-охолоджувач біля ЗАЕС заповнені та мають достатні запаси води для потреб охолодження протягом кількох місяців.

НАТО має розроблений план на випадок ядерної катастрофи на Запорізькій атомній електростанції.

Зараз на цій атомній станції є достатньо води для охолодження на наступні декілька місяців, заявила помічниця генерального секретаря НАТО з публічної політики Байба Браже.

Зараз ви читаєте новину «Охолодження реакторів Запорізької АЕС: у МАГАТЕ висловили стурбованість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути