понеділок, 25 червня 2007 14:23

"НУ": Жоден російський цар не заслуговує на пам"ятник в незалежній Україні

Член "Нашої України" Лесь Танюк пропонує встановити в Одесі пам"ятник Йосипу Сталіну та Адольфу Гітлеру.

З такою пропозицією він звернувся до ініціаторів встановлення у центрі Одеси на місці пам"ятника потьомкінцям монументу Катерині II, повідомляє прес-служба Танюка.

"Чому б тоді не звести поруч з пам"ятником Катерині ІІ, пам"ятник Сталіну та Гітлеру, як знавіснілим катам та гнобителям українського народу?", - запитав представник "Нашої України".

У понеділок о пів на першу годину ночі в центрі Одеси понад півсотні невідомих молодиків "організовано напали" на півтора десятка козаків Чорноморського козацького товариства, що несли варту біля пам"ятника "Потьомкінцям-нащадки".

"Можна зрозуміти людей, які інакше оцінюють пам"ятник "потьомкінцям", ніж оцінювала його радянська влада, але він зроблений мистецьки, має певний сенс романтичної зав"язки. Ми зупинили дії фірм, які хотіли розбирати пам"ятник", - заявив представник "Нашої України".

Танюк переконаний, що "жоден російський цар не заслуговує на те, щоб йому споруджували або залишали пам"ятники в незалежній Україні".

"Ставити пам"ятник Катерині – це все одно що ставити пам"ятник російському самодержавію, російській "самодержавній морді", - додав він.

Танюк зазначив, що "на відміну від потьомківців, абсолютна більшість яких була українцями, що повстали проти російського царату, Катерина II проводила політику, спрямовану на остаточну ліквідацію автономії України".

Член "Нашої України" нагадав "про "заслуги" Катерини II перед українським народом": "У 1764 було скасовано гетьманство, у 1765 розформовано козацькі полки на Слобожанщині, у 1775 остаточно ліквідовано Запорізьку Січ".

"У 1782 у Гетьманщині ліквідовано полкову та сотенну адміністрацію і запроваджено поділ на З намісництва, у 1783 розформовані козацькі полки на Лівобережжі і юридично запроваджено кріпосне право", - продовжив він.

"Диктатор Сталін "мордував" Україну репресіями, голокостами та голодоморами, здійснив глобальний наступ на українську інтелігенцію, вправно впровадив курс на колективізацію і ліквідацію куркульства як класу", - додав Танюк.

За повідомленням "Інтерфакс-Україна" вранці у понеділок в Одесі на Єкатерининській площі велися роботи з демонтажу пам"ятника матросам-потьомкінцям.Його планують перенести у сквер на узвозі Вакуленчука.

Зараз ви читаєте новину «"НУ": Жоден російський цар не заслуговує на пам"ятник в незалежній Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути