четвер, 26 січня 2023 19:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Норвегія допоможе ЗСУ: як саме

Норвегія допоможе ЗСУ: як саме
Норвегія готуватиме молодших офіцерів для ЗСУ. Фото: ua-energy

Норвегія готуватиме українських військових медичних спеціалістів, молодших офіцерів.

Скандинавська країна вже бере участь у підготуванні українських військових у Великій Британії. Ці зусилля триватимуть у 2023 році й кількість інструкторів збільшиться. Про це в четвер, 26 січня, повідомив Генштаб ЗСУ з посиланням на заяву міністра оборони Норвегії Бйорна Арільд Грама.

Норвегія також надає фінансову підтримку та надає інструкторів для Місії ЄС з військової допомоги на підтримку України, і Норвегія сприятиме Північній ініціативі, де кілька країн навчатимуть українських спеціалістів знешкоджувати вибухові боєприпаси.

Навчання українських військових відбуватимуться в Норвегії. Планується розпочати навчання цієї весни й провести декілька раундів протягом 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не тільки Abrams: що ще США передали Україні

"Навчання доповнить інші навчальні ініціативи. Наш внесок сприятиме посиленню загальних зусиль з навчання, і його вітають як Україна, так і наші союзники. Це навчання швидко зміцнить можливості українських солдатів і збільшить загальну кількість солдатів, яких можуть навчати західні країни", – наголосив Бйорн Арільд Грам.

Україна матиме значну потребу у військовій підтримці в майбутньому і навчання є важливою частиною цієї підтримки.

"Україні потрібно більше та краще підготовлених солдатів для боротьби з російськими окупаційними силами. Крім того, їм необхідно підвищити свою компетентність у кількох професійних сферах. Важливо, щоб Норвегія внесла свій внесок у навчання та розділила тягар з нашими союзниками", – сказав міністр оборони.

Він також заявив, що уряд Королівства Норвегії підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно.

"Триває робота над тим, щоб збільшити внески завдяки пожертвуванням та іншим ініціативам, як безпосередньо з Норвегії, так і через співпрацю з іншими країнами. Уряд планує більший багаторічний пакет допомоги для України", – підкреслив Грам.

5 січня Збройні сили Норвегії відправили Україні 10 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 мм.

Снаряди можуть використовуватися для декількох видів озброєнь. Зокрема, ними стріляє самохідна гаубиця M-109. Про це повідомляє офіційний сайт міноборони Норвегії.

Норвегія вже надала Україні 23 самохідні гаубиці M-109, 160 ракет повітря-земля Hellfire, три реактивні установки залпового вогню MLRS, чотири тисячі протитанкових ракет, понад 1750 бронежилетів, три тисячі захисних масок і 15 тисяч наборів сухпаїв.

Зараз ви читаєте новину «Норвегія допоможе ЗСУ: як саме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути