пʼятниця, 08 грудня 2023 22:10

Спецтема: Війна Росії проти України

На Заході заявили, що Росія почала "зимову кампанію" ударів по енергетиці України

На Заході заявили, що Росія почала "зимову кампанію" ударів по енергетиці України
РФ почала "зимову кампанію" ударів по енергетиці Україні, вважають на Заході. Фото: Армія Інформ

РФ почала "зимову кампанію" ударів по енергетиці Україні.

Зокрема, ракетні обстріли у ніч проти п'ятниці, 8 грудня, можуть свідчити про початок кампанії з ударів по українських критично важливих об'єктах енергетичної інфраструктури, до якої Кремль готувався останні місяці. Про це повідомляє Sky News з посиланням на анонімного західного посадовця.

За словами співрозмовника, на Заході протягом останніх кількох тижнів наголошували на тому, що Росія може розпочати скоординовану зимову кампанію ударів по критично важливих об'єктах енергетичної інфраструктури України.

"І, за нашою оцінкою, минулої ночі Росія, ймовірно, спробувала розпочати цю діяльність", - додав він.

За словами посадовця, Росія завдала ударів по Україні з використанням важкої бомбардувальної авіації, "дуже ймовірно, літаків Ту-95, які фактично не розгорталися й не використовувалися протягом останніх кількох місяців".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Графіки відключень світла в Україні вже є: коли їх застосують

Захід вважає, що крилаті ракети, які Росія запустила, найімовірніше, є "найсучаснішими високоточними боєприпасами, які росіяни майже напевно накопичували протягом останніх кількох місяців", сказав співрозмовник.

"Незважаючи на все це, попередні повідомлення вказують на те, що більшість ракет були перехоплені. Незважаючи на трагічну загибель щонайменше однієї цивільної людини, збитки, як видається, мінімальні", - додав він.

Західний посадовець зауважив, що остання атака РФ не координувалась із безпілотниками типу Shahed, які росіяни активно використовували в останні тижні.

Російські загарбники 8 грудня близько 06:00 завдали удару по Україні зі стратегічних бомбардувальників Ту-95МС крилатими ракетами Х-101/Х-555.

Усього було задіяно сім літаків із району Саратовської області, які, попередньо, випустили 19 крилатих ракет повітряного базування, повітряні сили збили 14. У результаті атаки в Павлограді на Дніпропетровщині загинула одна людина, ще кілька отримали поранення й було пошкоджено промисловий об'єкт.

Зараз ви читаєте новину «На Заході заявили, що Росія почала "зимову кампанію" ударів по енергетиці України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути