пʼятниця, 03 серпня 2012 16:10

На Миколаївщині спалили 80 га очерету

На Миколаївщині спалили 80 га очерету
Горів очерет в плавнях Південного Бугу. Фото: gazetavv.com

О 10:30 2 серпня до оперативно-диспетчерської служби Територіального управління МНС у Миколаївській області від пересічних громадян надійшло повідомлення про пожежу лісового масиву в районі Яснополянської сільради Миколаївського району.

До місця пожежі було направлено відділення 19-ї державної пожежно-рятувальної частини. Проте на місці було з'ясовано, що горить не ліс, а очерет в плавнях Південного Бугу. Внаслідок високої температури повітря та швидкого поривчастого вітру вогонь поширювався на все більшу площу, фронт полум'я подекуди досягав 1 км.

Через загрозу розповсюдження полум'я на території Варюшинського та Андріївського лісгоспів було прийнято рішення залучити до ліквідації загоряння 4 трактори МТЗ-82, 2 АЦ-30 та 15 співробітників Андріївського лісництва. Гасіння пожежі ускладнювалось неможливістю під'їзду пожежної техніки до осередків загоряння. Тим часом за допомогою тракторів працівники лісового господарства оборювали лісові масиви вздовж берегів Південного Бугу. Пожежа, загальна площа якої склала 80 га, тривала до ранку – тільки після її повної самоліквідації пожежно-рятувальні відділення повернулися до підрозділів. На місці залишилися чергувати співробітники лісництва. На ранок 3 серпня робота щодо створення та розширення мінералізованих смуг по периметру лісового масиву триває.

На даний час розглядається декілька можливих причин, які могли призвести до такої масштабної пожежі, серед яких необережне поводження з вогнем та умисний підпал. Слід зазначити, що у разі, якщо фахівцями буде встановлено саме другу причину, то порушник правил пожежної безпеки буде відповідати за свою безрозсудну діяльність. Відповідно до чинного законодавства таких безвідповідальних громадян притягають до адміністративної відповідальності за статтями 175 та 188-8 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Кримінальна відповідальність регламентується частиною 2 статті 194 "Умисне знищення майна шляхом підпалу" Кримінального Кодексу України, а також статтями 245 та 270 – "Знищення або пошкодження лісових масивів" та "Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки". Максимальне покарання за цими статтями передбачено позбавленням волі на строк до 15 років.

Зараз ви читаєте новину «На Миколаївщині спалили 80 га очерету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути