середа, 18 січня 2023 12:46

Спецтема: Війна Росії проти України

На Луганщині кадировці катували жінку трубою: СБУ встановила ватажка

На Луганщині кадировці катували жінку трубою: СБУ встановила ватажка
Фото: СБУ

Служба безпеки України встановила особу окупанта, який чинив звірства проти мирних людей після захоплення частини Луганської області.

Керував "каральними рейдами" на Луганщині ватажок кадировців на прізвисько "Лобзик", повідомила пресслужба СБУ 18 січня.

За її даними, під час окупації селища Макіївка Сватівського району фігурант організовував викрадення і катування місцевих жителів. Таким чином загарбники намагались залякати людей і придушити рух опору в регіоні.

"Встановлено, що він очолював один із підрозділів швидкого реагування "Ахмат" Росгвардії у Чеченській республіці і приховував своє справжнє ім'я під позивним "Лобзик". Після звільнення населеного пункту співробітники СБУ зібрали беззаперечні докази вини ватажка та його підлеглих", – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці навели епізод злочину, що вчинили кадировці 12 квітня минулого року під керівництвом "Лобзика".

"Семеро кадирівців під його керівництвом увірвалися до оселі місцевої мешканки під виглядом "зачистки" населеного пункту. Зловмисники викрали з помешкання потерпілої мобільні телефони, побутову техніку і гроші, а саму жінку зв'язали та відвезли до приміщення селищної гімназії, де ворог облаштував катівню", – йдеться в повідомленні.

У катівні з жінки знущалися – вимагали "зізнатися" у роботі на користь українських військ.

"До потерпілої застосовували електрострум та били металопластиковою трубою. Потім кілька годин тримали прикутою кайданками до батареї. Пізно увечері кадировці відпустили потерпілу додому, але під загрозою вбивства вимагали надати їм персональну інформацію про жителів громади", – додали в СБУ.

Як зазначається, згодом потерпілій вдалося вибратись із Макіївки на підконтрольну українській владі територію.

Правоохоронці заочно повідомили кату про підозру за двома кримінальними статтями. Зараз воєнний злочинець перебуває у захопленому Енергодарі на Запоріжжі, де командує ворожою групою "Ахмат-нефтеполк".

"СБУ ретельно задокументувала факт причетності командира підрозділу та його підлеглих до вчинення злочину. Опитали свідків, отримали ксерокопії особистих документів зловмисника, встановлено його теперішнє місце перебування", – додали в СБУ.

Доповнюється...

Зараз ви читаєте новину «На Луганщині кадировці катували жінку трубою: СБУ встановила ватажка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути