середа, 05 жовтня 2011 11:21

На кримському узбережжі розкладаються бочки з хімічною зброєю

На кримському узбережжі розкладаються бочки з хімічною зброєю

Науковці б'ють на сполох: біля кримських берегів Чорного моря знайдено сотні контейнерів хімічних боєприпасів, затоплених тут ще в 1941 році. Проби води показали, що бочки з хімікатами вже почали розкладатися. Отруйні речовини становлять серйозну небезпеку для життя людей і екології. Відомо, що в затоплених бочках міститься іприт і люїзит. Якщо хоч би одна бочка почне протікати - не уникнути катастрофи, пише "Московский комсомолец".

Влада України з проблемою добре обізнана. Ще в 2004 році екологи за завданням Мінекології провели розвідку акваторії, виявивши на дні близько 500 контейнерів. Проте тоді ці дані вирішили засекретити.

Цього року група науковців Севастопольського національного університету ядерної енергії і промисловості провела розвідку.

"Ми спускали під воду водолазів, які теж підтвердили знаходження об'єктів", - розповів ректор вишу Сергій Смирнов. Інформацію про кількість об'єктів він надати відмовився.

Тимчасом у висновку закритого дослідження, що проводилося спецкомісією харківської лабораторії, йдеться, що на 1500 квадратних кілометрах Чорноморського узбережжя виявлено 9 районів із затопленими контейнерами, зокрема два із затопленими хімічними боєприпасами загальною кількістю контейнерів - 428 одиниць, передає РИА "Новый регион".

Зокрема, біля "Ластівчиного гнізда" було затоплено 24 бочки. 49 контейнерів знаходяться в морі поблизу селища Чорноморське. Біля берегів Керченської протоки, поблизу селища Ельтіген, знайдено 11 контейнерів. Одна одиниця хімічного боєзапасу розташована в районі мису Іллі в затоці Феодосії. Поблизу мису Небезпечний (узбережжя міста Алупка) зосереджено 66 небезпечних контейнерів, біля мису Сотера (узбережжя Алушти) - 70 контейнерів, мису Каябаші (Балаклавська бухта) - 80 контейнерів з "хімією", в районі мисів Херсонес і Фіолент - 27 контейнерів, біля мису Лукулл (західна частина Кримського узбережжя) - 65 контейнерів.

За словами директора екологічного підприємства "Сітал" Геннадія Рубцова, про те, що бочки ймовірно вже протікають, свідчать проби води - вміст миш'яку в них сильно перевищує норму. Проте повного руйнування бочок досі не сталося. Підняти ж їх із дна - технічно дуже складно.

Втім, співробітники МНС усе заперечують. "В ході перевірки був проведений аналіз води в 5 місцях, проведено аналіз ґрунту з морського дна, візуальне обстеження морського дна на площі 5000 квадратних метрів відеозйомкою. Згубного впливу на здоров'я людини не виявлено", - повідомляв начальник кримського управління МНС України Олександр Недобитков.

Іприт - бойова токсична отруйна речовина. Внаслідок потрапляння на шкіру з'являються пухирі. При ураженні дихальних шляхів може розвинутися у тяжких випадках запалення легенів, і як наслідок - смерть за кілька діб. Протиотрути від іприту немає.

Люїзит - стійка отруйна речовина. На відміну від іприту не має прихованого періоду дії, в разі отруєння відразу відчувається біль, а потім з'являється екзема. При важких ураженнях виникають шкірні виразки, які довго не загоюються.

Зараз ви читаєте новину «На кримському узбережжі розкладаються бочки з хімічною зброєю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути