неділя, 25 листопада 2012 14:15

На ЧАЕС здійснили перший підйом частини нового саркофагу

На ЧАЕС здійснили перший підйом частини нового саркофагу
Арка, площею з 4 футбольні поля і висотою в 120 м, буде зібрана біля станції, а потім насунута на старий саркофаг. Фото: mediaport.ua

24 листопада 2012 року на майданчику об'єкту "Укриття" Чорнобильської атомної електростанції в рамках будівництва нового безпечного конфайнмента був виконаний перший підйом східної частини арки вагою 5300 тонн на 22 м.

Як повідомляється на офіційному сайті ЧАЕС, всього для східної частини арки буде виконано 3 підйоми.

У п'ятницю, 23 листопада проведена повна перевірка металоконструкцій арки і системи піддомкрачування, а також виконане навантаження цієї системи на 100% шляхом підняття арки на 100 мм. Підйомні операції виконуються за допомогою 40 тросових гідравлічних домкратів, які розміщені на 10 підйомних баштах, кожна заввишки 45 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Greenpeace незадоволена новим саркофагом на ЧАЕС

"До першого підйому арки був виконаний величезний обсяг підготовчих робіт. Здійснена очистка території від дерев, чагарників і будівельного сміття після демонтажу будівель і споруд. Вивезено з промислової площадки об'єкта "Укриття" понад 57733 куб м технологічних матеріалів і твердих РАВ. Виконано будівництво фундаментів Арки і підйомних веж, а також платформи монтажної зони площею 57667 кв м", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 26 квітня цього року, в 26-ту річницю аварії на ЧАЕС, були розпочаті монтажні роботи по зведенню арки нового конфайнменту над зруйнованим 4-м енергоблоком електростанції. Арка, площею з 4 футбольні поля і висотою в 120 м, буде зібрана біля станції, а потім насунута на старий саркофаг.

Запуск будівництва арки є визначальним етапом у рамках спорудження нового чорнобильського саркофага, основна функція якого полягає в обмеженні поширення радіоактивних речовин. Кошти на будівництво нового конфайнмента зібрані країнами-донорами Чорнобильського фонду "Укриття", розпорядником коштів є ЄБРР. На спорудження нового конфайнменту планується витратити близько 990 млн євро. Проект повинен бути реалізований до жовтня 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «На ЧАЕС здійснили перший підйом частини нового саркофагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути