понеділок, 18 квітня 2022 21:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ми втягуємо Росію у виснажливі бої" – чого окупанти хочуть досягти на Донбасі

"Ми втягуємо Росію у виснажливі бої" – чого окупанти хочуть досягти на Донбасі
"Маємо вірити у наші ЗСУ. У ворога немає багато сил, щоб реалізувати їх плани", говорить Віктор Ягун. Фото: "Укрінформ"

Російські військові мають кілька цілей на Донбасі та спробують утримати тимчасово захоплені території на півдні. Збройні сили України втягуватимуть ворога у важкі позиційні бої, щоб завдати контрудару. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Віктор Ягун.

"Росіяни хочуть до 9 травня вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Хочуть закрити питання Маріуполя. Але що у них реально вийде – це зовсім інше питання. Росія не покращує свої позиції. Вони просто займають міста. А у нас стоїть питання, щоб ворог, коли розвиває наступ, втягнувся у позиційні бої. Це така сама історія, як на Чернігівщині та Київщині. Вони починають розтягувати свої колони. Широким фронтом не можуть йти, бо треба забезпечувати логістику. А ми просто починаємо все це розбивати. Підтягнути резерви Росії немає звідки. Щоб зробити перший удар у лютому, вони два роки збирали техніку та військових", – говорить Ягун.

Тримати широкий фронт у Збройних сил немає можливості, тому що так можуть загинути багато військових, наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін звертається до Китаю та Північної Кореї по ракети, бронетехніку. Значить, у Росії це закінчується" – аналітик

"Маємо вірити у наші ЗСУ. У ворога немає багато сил, щоб реалізувати їх плани. Звісно, їх 140 мільйонів, Росія має тисячі танків, БТР-ів, літаків. Але ця армія просто довга, а не потужна. Ми використовуємо свої оперативні можливості. На деяких ділянках доводиться відступити, але це тактичний прийом, щоб витримати оборону. Втягнути ворога у постійні бої, виснажити та перейти у наступ", – каже Ягун.

На півдні перейти у контрнаступ поки не вийде, додає експерт.

"Росіяни не мали сил, щоб утримати наступ з п'яти боків. Але точно мають сили втримати те, що мають на сході, півдні та частково на Харківщині. Треба чекати, поки у них закінчаться резерви. А це станеться дуже швидко. У Росії чекають, що ми зламаємося. А ми їх втягуємо у виснажливі бої, які вони не витримають", – говорить Ягун.

Російські окупаційні війська повільно, але розпочали широкий наступ на схід України. Про це заявив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

18 квітня в Кремінну на Луганщині зайшли російські окупанти. У місті тривають вуличні бої. Евакуація неможлива.

Зараз ви читаєте новину «"Ми втягуємо Росію у виснажливі бої" – чого окупанти хочуть досягти на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути