вівторок, 16 листопада 2010 13:32

Майже 100 курсантів отруїлися через стафілокок у Харкові

Майже 100 курсантів отруїлися через стафілокок у Харкові

Кількість отруєних курсантів Харківського університету Повітряних сил ім. І. Кожедуба збільшилося до 97 осіб, коли був госпіталізований ще один курсант, який постраждав від стафілокока.

Про це повідомила головний санітарний лікар Харківської області Тетяна Колпакова.

За її словами, 34 курсанта вже виписали зі шпиталю, де вони лікувалися.

Як зазначила Колпакова, у їдальні було виявлено багато інфекцій, там було дуже брудно.

"Там була міксінфекція. Але ми припускаємо, судячи з клінічних ознак, що причиною захворювання став саме стафілокок", - підкреслила вона.

За її словами, чому не виявили стафілокок раніше, краще запитати у відомчої санепідслужби.

"Але справа в тому, що кожен день працівників громадського харчування на наявність стафілокока не перевіряють. Але на самому підприємстві харчування його працівники повинні щодня доповідати про своє самопочуття і розписуватися в журналі, що вони здорові і що у них немає гнійничкових захворювань. Ми аналізуємо книжки проходження медогляду працівників їдальні. Проаналізувавши об'єктивні дані, ми зрозуміємо, як проходили медогляди і чи були фальсифіковані їхні результати", - зазначила Колпакова.

За її словами, в країні, на жаль, зберігається система відомчих санепідслужб, які підпорядковуються своїм міністерствам.

Вона повідомила, що зараз їдальня закрита, їжу в училище возять з інших військових їдалень.

"Фірму, яка забезпечувала харчування курсантів, вже оштрафували, але це для них не дуже суттєва втрата. У 2010 р. в Міноборони було розіграно тендерів з харчування на 700 млн.грн. І четверту частину виграла оштрафована фірма", - сказала Колпакова.

Нагадаємо, що 7 листопада 2010 р. в інфекційне відділення Військово-медичного клінічного центру Північного регіону були госпіталізовані 10 курсантів. Хворим поставили діагноз "гострий гастроентероколіт з легким перебігом". У медчастині Харківського університету Повітряних сил ім.І.Кожедуба були госпіталізували ще 29 курсантів. Пізніше за допомогою звернулися ще 40 курсантів. Пізніше у 10 працівників їдальні було виявлено стафілокок, в якій харчувалися курсанти Харківського університету Повітряних сил ім.І.Кожедуба.

Status quo

Зараз ви читаєте новину «Майже 100 курсантів отруїлися через стафілокок у Харкові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути