Ексклюзиви
пʼятниця, 07 серпня 2020 10:12

"Махінація з розграбування державного бюджету" - експерт про продаж в'язниць

"Махінація з розграбування державного бюджету" - експерт про продаж в'язниць
Міністр юстиції Денис Малюська розповів про початок великого розпродажу в'язниць. Фото: facebook.com/Denis Malyuska

Міністерство юстиції України планує виставити на аукціон близько сотні в'язниць. Великий "розпродаж" стартував 6 серпня. І першою з молотка піде Ірпінська колонія легкого режиму під Києвом, оскільки будівлею давно вже не користуються.

Найближчими тижнями експерти оцінять її вартість і виставлять на електронний торговий майданчик, розповів міністр юстиції Денис Малюська.

"Це надлишкове майно, такого надлишкового майна є дуже й дуже багато. Тому перший крок нашої оптимізації - це продаж заморожених активів, як от цей виправний центр", - каже Малюська.

Окрім таких законсервованих в'язниць, продаватимуть і ті, що діють, але не відповідають санітарним нормам. Усіх засуджених переводитимуть до інших тюрем.

Увесь великий розпродаж планують закінчити за 10 років і заробити на ньому мільярд гривень. За ці гроші обіцяють будувати нові сучасні в'язниці на околицях міст. Але уникають подробиць, де саме, скільки заплановано об'єктів і в що обійдеться будівництво.

Будівлі в'язниць належать державі. Тож кошти від продажу мають бути спрямовані у Фонд держмайна, а не на рахунки Міністерства юстиції. Земля під в'язницями – власність громади. І має цільове призначення. Тож вирішувати, що на ній будувати, має тільки громада, каже колишній голова пенітенціарної служби Сергій Старенький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кожна в'язниця живе за своїми законами. Пенітенціарна система скотилася до міжусобиць" - колишній голова служби

"Продаж в'язниць - це махінація з розграбування державного бюджету. Майно кримінально-виконавчої служби перейде в користування приватних структур, бюджет від цього, я сумніваюся, що отримає якісь притомні кошти й ми зможемо щось зробити на них. Цей план запустили ще 4 роки тому і зараз продовжують втілювати його в життя. Виставивши на продаж будівлю, вони, певно, гарантують, що покупець отримає і землю. Але вони не можуть це вирішувати. Немає чіткого плану. Приміром, от уже є земля і щойно продамо одну в'язницю – будуватимемо нову. Жодного слова про європейські стандарти. В'язнів перевозитимуть в інші установи, які також у неналежному побутовому стані. Щодо отриманих грошей, можливо, на рівні Кабміну є домовленості, що їх отримає Фонд держмайна, а потім переспрямовуватиме у Мін'юст. Але нам про не кажуть", - розповів кореспондентові Gazeta.ua Сергій Старенький.

Вважає, що це неправильний шлях. Ці установи повинні працювати, тоді вони не будуть навантаженням на бюджет, а навпаки - приноситимуть прибуток за рахунок роботи підприємств у цих установах. Укожній колонії є підприємство - це маленький завод, на якому можна проводити певну продукцію, і 132-й центр в Ірпені також це робив. Там була деревообробка, фасування мийних засобів тощо.

Раніше міністр юстиції Денис Малюська заявив, що в Україні зараз є набагато більше в'язниць, аніж потрібно. Тому їх спокійно можна продавати. На думку міністра, необхідно домовитися про механізм, який дасть змогу витратити отримані кошти на поліпшення інфраструктури.

Зараз ви читаєте новину «"Махінація з розграбування державного бюджету" - експерт про продаж в'язниць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути