Ексклюзиви
вівторок, 03 серпня 2021 16:16

"Лукашенко - вбивця власного народу". ЄС і США відреагували на смерть Шишова

"Лукашенко - вбивця власного народу". ЄС і США відреагували на смерть Шишова
Убивство назвали актом міжнародного тероризму. Фото: pixabay.com

У Європейському Союзі відреагували на смерть білоруського активіста Віталія Шишова в Києві.

Міжнародна спільнота закликає українську владу провести незалежне розслідування. Глава МЗС Данії Єппе Кофод вражений жахливою смертю лідера Білоруського дому в Україні. Про це він написав у Twitter.

"Закликаю владу Києва розібратися у справі й надати висновки. Неприпустимо, щоб білоруські спортсмени й громадські організації і далі жили в страху!", - зазначив він.

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Ринкевич сказав, що новина його шокувала.

"Мої глибокі співчуття родині й друзям. Необхідно провести ретельне розслідування обставин його смерті", - написав він у Twitter.

Очільниця МЗС Швеції Анн Лінде заявила у Twitter, що розраховує на належне розслідування від України. Про це також заявили в МЗС Австрії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шишов не заявляв про стеження - Нацполіція

На смерть Шишова відреагували депутати Європарламенту. Німецька депутатка від "Зелених" Віола фон Крамон вважає винним у трагедії режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

"Ще один нічний кошмар. Ніхто не застрахований. Лукашенко - вбивця власного народу. Цього разу і в Україні", - написала вона у Twitter.

Актом міжнародного тероризму назвав подію євродепутат Петрас Аустревічюс.

"Убивство білоруського громадянина Віталія Шишова, голови громадської організації Білоруський дім в Україні - ще один акт міжнародного тероризму режиму Лукашенка", - зазначив депутат.

Аустревічюс порівняв трагедію з убивством Павла Шеремета 2016 року. Вважає, що за цим теж стоять спецслужби Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загибель Шишова: показали місце, де знайшли тіло

"Українська влада розслідує цей випадок. І ми очікуємо цього, щоб зрозуміти причину смерті", - повідомила представниця Європейської Комісії Набіла Массралі у вівторок у Брюсселі, реагуючи на відповідне запитання журналістів.

У США також висловили сподівання, що в Україні проведуть повне й ретельне розслідування.

"Сполучені Штати глибоко засмучені смертю білоруського активіста Віталія Шишова в Києві. Висловлюємо глибокі співчуття близьким. Його смерть сталася на тлі неприйнятної білоруської розправи з громадянським суспільством. Сподіваємося на повне й ретельне розслідування українською владою і встановлення причин і обставин", - заявили в посольстві.

Глава Білоруського дому в Україні Віталій Шишов зник уранці 2 серпня в Києві. Вийшов на пробіжку й не повернувся. Друзі кілька разів перевірили місця за його маршрутом, але марно. Співмешканка Віталія звернулася в поліцію. Чоловіка знайшли повішеним 3 серпня.

Шишов переїхав в Україну восени 2020-го. Активіст організовував акції протесту проти режиму Лукашенка й допомагав білорусам, які також переїхали в Україну.

Зараз ви читаєте новину «"Лукашенко - вбивця власного народу". ЄС і США відреагували на смерть Шишова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути