Ексклюзиви
понеділок, 09 квітня 2012 11:23

Спецтема: Війна у Лівії

Лівійці не хочуть видавати Сейфа Каддафі Гаазькому суду

Лівійці не хочуть видавати Сейфа Каддафі Гаазькому суду
Якщо Сейфа аль-Іслама визнають винним в Лівії, йому загрожує смертна кара. Фото: news2000.com.ua

Лівійська влада відмовилася видати Міжнародному кримінальному суду (МКС) в Гаазі сина поваленого лідера лівійської Джамахірії Муаммара Каддафі Сейфа аль-Іслама.

Про те, що судовий процес над сином колишнього диктатора, підозрювану у вбивствах, насильстві та фінансових махінаціях, пройде в Лівії, повідомив міністр юстиції країни Алі Ашур.

"У нас немає ніяких намірів передавати його МКС. Лівійська судова система впорається з процесом над Сейфом Каддафі", - сказав Ашур.

Він також відкинув звинувачення в жорстокому поводженні з ув'язненим, які раніше озвучив адвокат Сейфа аль-Іслама. В даний час син Муаммара Каддафі перебуває в ув'язненні у повстанців в Зінтані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після смерті Каддафі в Лівії почалися криваві розбірки між племенами

Раніше повідомлялося, що МКС вимагає видачі Сейфа аль-Іслама для проведення суду над ним в Гаазі. Ордер на арешт сина Муаммара Каддафі був виданий МКС в червні 2011 року.

Спеціальна делегація МКС прибула в Тріполі восьмого квітня 2012 року для обговорення можливої екстрадиції Сейфа аль-Іслама. Резолюція Ради Безпеки ООН зобов'язує Лівію співпрацювати з Гаагою. В іншому випадку дії Тріполі можуть стати предметом обговорень в ООН.

Якщо Сейфа аль-Іслама визнають винним в Лівії, йому загрожує смертна кара.

Режим Муаммара Каддафі був повалений в результаті громадянської війни в минулому році. У лютому 2011 року на тлі подій, пізніше названих "арабською весною", в Лівії почалися масові акції протесту. Влада спробувала силою придушити виступи, викликавши запеклий опір опозиції.

17 березня Радбез ООН прийняв резолюцію № 1973, що вводить заборону на всі польоти над Лівією і відкриває можливості для іноземного військового втручання. 19 березня почалася військова операція коаліційних сил. Через півроку повстанці за підтримки авіації НАТО захопили столицю Лівії Тріполі. А 20 жовтня був убитий сам Муаммар Каддафі. Загибель полковника, який одноосібно правил Лівією 42 роки, ознаменувала кінець диктаторської Джамахірії.

Зараз ви читаєте новину «Лівійці не хочуть видавати Сейфа Каддафі Гаазькому суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути